Zupa cebulowa: najtańszy sposób na wirusa

Zupa cebulowa: najtańszy sposób na wirusa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Francuska zupa cebulowa to najtańszy sposób na wirusa. Zgodnie z zalecaniami WHO w czasie sezonu infekcji wirusowych dróg oddechowy należy jeść tylko ciepłe posiłki. Cebulowa syci, rozgrzewa i wspiera nasz układ odpornościowy. Cebula i czosnek dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, bogatych w siarczki i allicynę, działają bakteriostatycznie. Tradycyjna przyprawa cebulowej -  tymianek - posiada silne właściwości wykrztuśne i antyseptyczne. 

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 0,5 kg cebuli

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 100 g masła

  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina

  • 4 kromki bułki  1 łyżka masła na grzanki

  • 200 g twardej, startej mozzarelli

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić na półplasterki, czosnek drobno posiekać.

  • W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Gdy masło zacznie skwierczeć dodać cebulę i czosnek, dusić na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Pilnować, żeby nie przypalić.

  • Gdy cebula jest już zeszklona, wlać wino i gotować 1-3 minuty, aż alkohol odparuje.

  • Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut na wolnym ogniu.

  • Doprawić solą i pieprzem.

  • Kromki bułki przyrumienić na maśle na patelni.

  • Zupę przelać do małych miseczek lub kokilek. Na wierzchu ułożyć grzankę, posypać tartą mozzarellą i wstawić do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200°C na około 10-14 minut lub piec, aż ser się zrumieni.

  • Podawać od razu.

tip dnia

Zupa ugotowana z jasnych odmian cebuli ma kolor ciemnego złota. Natomiast ugotowana z czerwonej cebuli jest brudno-szara, ale bogatsza w cenne antyoksydanty. 

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5