Zupa cebulowa: najtańszy sposób na wirusa

2021-03-29
Zupa cebulowa: najtańszy sposób na wirusa
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Francuska zupa cebulowa to najtańszy sposób na wirusa. Zgodnie z zalecaniami WHO w czasie sezonu infekcji wirusowych dróg oddechowy należy jeść tylko ciepłe posiłki. Cebulowa syci, rozgrzewa i wspiera nasz układ odpornościowy. Cebula i czosnek dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych, bogatych w siarczki i allicynę, działają bakteriostatycznie. Tradycyjna przyprawa cebulowej -  tymianek - posiada silne właściwości wykrztuśne i antyseptyczne. 

Zupa ugotowana z jasnych odmian cebuli ma kolor ciemnego złota. Natomiast ugotowana z czerwonej cebuli jest brudno-szara, ale bogatsza w cenne antyoksydanty. 

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 0,5 kg cebuli
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 4 kromki bułki  1 łyżka masła na grzanki
  • 200 g twardej, startej mozzarelli
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić na półplasterki, czosnek drobno posiekać.
  • W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Gdy masło zacznie skwierczeć dodać cebulę i czosnek, dusić na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Pilnować, żeby nie przypalić.
  • Gdy cebula jest już zeszklona, wlać wino i gotować 1-3 minuty, aż alkohol odparuje.
  • Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut na wolnym ogniu.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Kromki bułki przyrumienić na maśle na patelni.
  • Zupę przelać do małych miseczek lub kokilek. Na wierzchu ułożyć grzankę, posypać tartą mozzarellą i wstawić do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200°C na około 10-14 minut lub piec, aż ser się zrumieni.
  • Podawać od razu.