Tajska zupa krem z batatów i marchewki

2021-03-29
 Tajska zupa krem z batatów i marchewki
Autor: Shutterstock Tajska zupa krem z batatów i  marchewki to pyszna alternatywa dla tradycyjnych zup
łatwy
30 min
4

Tajska zupa krem z batatów i marchewki to zdrowa, wegetariańska zupa, która nakarmi ciało i duszę. Łagodnie kremowa, oryginalna w smaku, lekko pikantna -  prosta zupa z nutką egzotyki.

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g cebuli
  • 1 łyżka olej rzepakowego lub kokosowego
  • 300 g batatów
  • 500 g marchewki
  • 1 puszka 400 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry do smaku
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
  • Gdy cebula się smaży, obrać i pokroić bataty i marchewkę.
  • Bataty, marchew i podsmażoną cebulę przełożyć do garnka, dodać mleczko kokosowe, taką samą ilość (400 ml) wody (najwygodniej odmierzyć pustą puszką po mleczku), masło orzechowe i pastę curry.
  • Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa będą całkowicie miękkie, zmiksować zupę na gładki krem. W zależności od pożądanej konsystencji, można dodać więcej wody.
  • Doprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pasty curry.