Tajska zupa krem z batatów i marchewki

 Tajska zupa krem z batatów i marchewki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tajska zupa krem z batatów i  marchewki to pyszna alternatywa dla tradycyjnych zup

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tajska zupa krem z batatów i marchewki to zdrowa, wegetariańska zupa, która nakarmi ciało i duszę. Łagodnie kremowa, oryginalna w smaku, lekko pikantna -  prosta zupa z nutką egzotyki.

Składniki

  • 100 g cebuli

  • 1 łyżka olej rzepakowego lub kokosowego

  • 300 g batatów

  • 500 g marchewki

  • 1 puszka 400 g mleczka kokosowego

  • 1 łyżka czerwonej pasty curry do smaku

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

  • Gdy cebula się smaży, obrać i pokroić bataty i marchewkę.

  • Bataty, marchew i podsmażoną cebulę przełożyć do garnka, dodać mleczko kokosowe, taką samą ilość (400 ml) wody (najwygodniej odmierzyć pustą puszką po mleczku), masło orzechowe i pastę curry.

  • Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw.

  • Gdy warzywa będą całkowicie miękkie, zmiksować zupę na gładki krem. W zależności od pożądanej konsystencji, można dodać więcej wody.

  • Doprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pasty curry.

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5