Obłędna zupa kalafiorowa na rozgrzewkę

2021-10-29
Obłędna zupa kalafiorowa na rozgrzewkę
Autor: Shutterstock Zupę można zmiksować lub po prostu rozgnieść warzywa tłuczkiem do ziemniaków
łatwy
30 min
4

Obłędna zupa kalafiorowa przygotowana w stylu tajskiego curry to idealna porcja na rozgrzewkę. Taką kalafiorową przygotowuje się szybko i bezproblemowo. Wystarczy mieć wszystkie składniki. Jeśli nie macie mleka kokosowego, to możecie zastąpić go dobrej jakości śmietanką. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 średni kalafior
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • 600 ml wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • oraz 2 łyżki oliwy do skropienia zupy przed podaniem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Łodygi pokroić na kawałki. Kilka różyczek zachować do dekoracji.
  • Pietruszkę pokroić na małe kawałki. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Dodać kalafiora, pietruszkę, imbir, cebulę i czosnek. Smażyć przez 3-5 minut.
  • Wlać wodę, dodać kostki bulionowe oraz mleko kokosowe. Przyprawić pieprzem, curry i miodem oraz sokiem z cytryny.
  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 10 minut.
  • Zupę zmiksować.
  • Pozostawione różyczki, pociąć na plastry, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • Zupę podawać skropioną oliwą, ozdobioną smażonym kalafiorem i posypaną ostrym chili.