Niskokaloryczna zupa z pieczonej papryki i pomidorów: łatwy przepis

Niskokaloryczna zupa z pieczonej papryki i pomidorów: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Można upiec 1 paprykę więcej i wykorzystać ją do dekoracji zupy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Niskokaloryczna zupa z pieczonej papryki i pomidorów to idealny pokarm dla ciała i duszy. Jest dietetyczna, ale rozgrzewająca i taka pyszna. 

Składniki

  • 2 czerwone papryki, przekrojone, pozbawione gniazda nasiennego

  • 2 cebule, przekrojone na pół

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka rozmarynu

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól do smaku

  • 1 łyżka oliwy

  • oraz

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka ostrego sosu chili lub tabasco

  • 2 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

  • Paprykę, cebulę oraz czosnek umieść na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.

  • Dopraw wszystko ziołami, cukrem solą i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek. Wymieszaj. 

  • Piecz przez co najmniej 30 minut.

  • Następnie wyjmij z piekarnika i przełóż do blendera. Zmiksuj wszystko na gładkie puree.

  • Teraz rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu.

  • Wlej zmiksowany przecier, dodaj przecier pomidorowy, ostry sos chili. 

  • Dodaj bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez 6–8 minut.

  • Przelej do misek i udekoruj listkami bazylii. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5