Kremowa zupa dyniowa z serem feta: syci i rozgrzewa

Kremowa zupa dyniowa z serem feta: syci i rozgrzewa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny krem dyniowy z serem feta można udekorować świeżymi ziołami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kremowa zupa dyniowa z serem feta jest sycąca. Dzięki dodanym do niej przyprawom przyjemnie rozgrzewa. Idealna na chłodniejsze dni. 

Składniki

  • 1 duży batat

  • 500 g dyni

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka

  • 2 łyżki oliwy

  • 800 ml bulionu

  • 2 łyżki śmietany 18-proc.

  • 1 łyżeczka curry

  • po 1/4 łyżeczki cynamonu, kuminu i słodkiej papryki 

  • sól i pieprz

  • 80 g sera feta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrać i pokroić w kostkę dynię, marchewkę i batat. W garnku o grubym dnie zeszklić posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone wcześniej warzywa. Zamieszać, podsmażać przez kilka minut.

  • Pod koniec dodać starty imbir, curry, cynamon, kmin i paprykę, podsmażać jeszcze przez minutę, zalać bulionem. Gotować przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

  • Zmiksować zupę na krem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Przed podaniem posypać pokrojonym serem feta. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5