Kapuśniak z kwaszonej kapusty klasyczny przepis
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Kapuśniak z kwaszonej kapusty gotuje się nieco dłużej, niż kapuśniak z kapusty słodkiej, ale warto go zrobić, bo jest jeszcze zdrowszy i ma pełniejszy smak, który zawdzięcza kiszonej kapuście.
Dowiedz się, jak zrobić najsmaczniejszą, domową kiszoną kapustę: Kiszenie kapusty: jak zrobić domową kiszoną kapustę? [WIDEO]
Wypróbuj inne nasze przepisy na kapuśniaki!
SKŁADNIKI
- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw lub warzywnego ew. 1, 5 l wody
- 50 dag kapusty kiszonej
- 25 dag wędzonych żeberek
- cebula
- 1-2 łyżki tłuszczu (masło lub olej)
- 3-4 grzyby suszone
- 4 łyżki ketchupu (lub gęstego sosu pomidorowego z kartonu)
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i kminek mielony
- ew. 3-4 spore ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane oddzielnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do gotującego się wywaru włożyć posiekaną dość drobno kapustę oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu.
- Dodać umyte grzyby suszone
- Żeberka podzielić na drobne kawałki i wrzucić do wywaru
- Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu i wrzucić do gotującej się zupy
- Gotować do miękkości wszystkich składników.
- Żeberka wyjąć, obrać mięso z kości, mięso pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić ponownie do zupy.
- Podobnie postąpić z ugotowanymi grzybami.
- Dodać ketchup lub przecier pomidorowy.
- Jeśli lubicie kapuśniak z ziemniakami, musicie je ugotować oddzielnie i dopiero miękkie dodać do zupy. Inaczej kartofle się nie ugotują - pod wpływem kwasu zawartego w kapuście kiszonej.