Kapuśniak z kwaszonej kapusty klasyczny przepis

2021-03-29
Matka i syn gotują
Kapuśniak z kwaszonej kapusty tradycyjny
Autor: Shutterstock Kapuśniak z kiszonej kapusty to wyjątkowo smakowita zupa - szczególnie ugotowany z dodatkiem wędzonki.
łatwy
50 min
4

Kapuśniak z kwaszonej kapusty gotuje się nieco dłużej, niż kapuśniak z kapusty słodkiej, ale warto go zrobić, bo jest jeszcze zdrowszy i ma pełniejszy smak, który zawdzięcza kiszonej kapuście.

 

Dowiedz się, jak zrobić najsmaczniejszą, domową kiszoną kapustę: Kiszenie kapusty: jak zrobić domową kiszoną kapustę? [WIDEO]

Wypróbuj inne nasze przepisy na kapuśniaki!

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw lub warzywnego ew. 1, 5 l wody
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 25 dag wędzonych żeberek
  • cebula
  • 1-2 łyżki tłuszczu (masło lub olej)
  • 3-4 grzyby suszone
  • 4 łyżki ketchupu (lub gęstego sosu pomidorowego z kartonu)
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i kminek mielony
  • ew. 3-4 spore ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane oddzielnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do gotującego się wywaru  włożyć posiekaną dość drobno kapustę oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu.
  • Dodać umyte grzyby suszone
  • Żeberka podzielić na drobne kawałki i wrzucić do wywaru
  • Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu i wrzucić do gotującej się zupy
  • Gotować do miękkości wszystkich składników.
  • Żeberka wyjąć, obrać mięso z kości, mięso pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić ponownie do zupy.
  • Podobnie postąpić z ugotowanymi grzybami.
  • Dodać ketchup lub przecier pomidorowy.
  • Jeśli lubicie kapuśniak z ziemniakami, musicie je ugotować oddzielnie i dopiero miękkie dodać do zupy. Inaczej kartofle się nie ugotują - pod wpływem kwasu zawartego w kapuście kiszonej.
Matka i syn gotują