Japońska zupa z makaronem gryczanym w 15 minut: na przeziębienie i poprawę humoru

Japońska zupa z makaronem gryczanym w 15 minut: na przeziębienie i poprawę humoru

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gryczany makaron soba nie tylko syci, ale wspiera układ odpornościowy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Japońska zupa z makaronem gryczanym jest pyszna. Jej przygotowanie zajmie zaledwie 15 minut. To doskonałe remedium na przeziębienie.  Czosnek, imbir i zielona cebulka w trudny czas infekcji wirusowej pocieszą twoją duszę i zatoki. Makaron gryczany soba syci i wspiera układ odpornościowy w walce z patogenami. W Japonii taką zupę lekarz przepisuje przeziębionym na receptę!

Składniki

  • 2 łyżki masła

  • 2 cebule obrane i posiekane

  • 6 ząbków czosnku, obranych i posiekanych

  • 1 łyżka świeżego imbiru, startego 

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 2 1/2 łyżki sosu sojowego

  • 1/8 łyżeczki pieprzu

  • 100 g soba - japońskiego makaronu gryczanego lub innego makaronu z gryki

  • 3 łyżki posiekanej dymki lub szczypioru lubelskiego

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. 

  • Dodać posiekane cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.

  • Dodać starty imbir i smażyć jeszcze 1 minutę.

  • Wlać bulion. Przyprawić sosem sojowym i czarnym pieprzem. Zagotować.

  • Do gotującego się bulionu dodać makaron soba lub inny makaron gryczany. Gotować tyle minut, ile przewiduje instrukcja na opakowaniu.

  • Przed podaniem do każdej porcji zupy dodać posiekany szczypior.  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3