Domowy krupnik: przepis na tradycyjną zupę z kaszy jęczmiennej [WIDEO]

Domowy krupnik: przepis na tradycyjną zupę z kaszy jęczmiennej [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krupnik to idealna zupa na chłodne dni

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Krupnik to znakomita zupa zwłaszcza na zimowe dni - rozgrzewa i jest wyjątkowo sycąca. Jeśli dodasz do niego suszone grzyby, zupa nabierze smakowitego, leśnego aromatu. Podajemy przepis na tradycyjny polski krupnik z kaszy jęczmiennej.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do dużego garnka włożyć kostki schabowe (lub schab bez kości), garść wypłukanych pod bieżącą wodą suszonych grzybów, pieprz, liść laurowy i kaszę jęczmienną. Wszystko zalać dwoma litrami zimnej wody. Wstawić na nieduży ogień.

  • Obrać jedną marchewkę, jedną pietruszkę i seler – wrzucić warzywa do garnka. Dołożyć też całą cebulę obraną z zewnętrznych łusek. Dodać nieco soli i gotować około 40 minut, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.

  • Drugą marchewkę i drugą pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do garnka.

  • Zupę gotować jeszcze około 15 minut, po czym wyjąć z zupy cebulę i kostki schabowe (lub kawałki schabu), oddzielić mięso od kości (albo pokroić kawałki schabu) i z powrotem dać je do garnka.

  • Koperek albo pietruszkę pokroić i dodać do zupy. Doprawić solą i pieprzem.

Diety dostępne bez wychodzenia z domu, opieka dietetyka i ponad 2000 przepisów w programie JeszCoLubisz.

 

Zobacz, jak gotować tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną:

Ocena: 4,0