Zupa paprykowa z węgierską pastą - świetny przepis na pyszną zupę

Zupa paprykowa z węgierską pastą - świetny przepis na pyszną zupę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Miłośnicy pikantnych dań mogą dorzucić do zupy kawałki ostrych papryczek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Papryka to źródło witamin i minerałów - jedno z najwartościowszych warzyw. Warto z niej przygotować pyszną pikantną zupę. W tym daniu wykorzystujemy węgierską pastę paprykową, która dodaje zupie z papryki wspaniałego aromatu.

Składniki

  • 2 l wywaru drobiowego

  • 2 duże czerwone papryki

  • 4 ziemniaki

  • mała włoszczyzna

  • 1/2 tubki węgierskiej pasty paprykowej łagodnej

  • łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej ostrej

  • 2 ząbki czosnku

  • śmietana

  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i błon, pokroić w paski. Ziemniaki pokroić w kostkę. Włoszczyznę poszatkować.

  • Wszystkie warzywa włożyć do wywaru i ugotować do miękkości.

  • Dodać pasty paprykowe (do kupienia prawie w każdym sklepie spożywczym) i czosnek pokrojony w cienkie plasterki.

  • Chwilę gotować, zaprawić śmietaną 18% i posypać natką.

Ocena: 0