Botwinka z ziemniakami i jajkiem: pyszna zupa bez mięsa

Botwinka z ziemniakami i jajkiem: pyszna zupa bez mięsa

Autor Zdjęcia: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Botwinka z ziemniakami i jajkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Botwinka z ziemniakami i jajkiem to pyszna zupa sezonowa. Można ją przygotować tylko wiosną i latem, gdy dostępne są młode buraki z nacią. Bogata w wartości odżywcze zupa ukoi nasze żołądki i dusze. Dodatek naturalnego zakwasu buraczanego i śmietany dostarczą naszemu układowi pokarmowemu pożytecznej flory bakteryjnej, o czym więcej piszę pod przepisem. Zapraszam do wypróbowania przepisu na odżywczą zupę. Jest botwinka, jest życie! 

Składniki

  • 1 pęczek botwinki, około 3-5 młodych buraczków z nacią

  • 1  pęczek młodej cebuli ze szczypiorem

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju

  • 4-6 szklanek bulionu warzywnego

  • 3 ziemniaki, średniej wielkości

  • 2 szklanki zakwasu buraczanego lub soku z cytryny do smaku

  • sól i cukier

  • 3 łyżki śmietany 18% lub 30%

  • 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinkę pokroić, oddzielnie buraczki na plasterki, łodygi na niewielkie kawałki, liście na paseczki. 

  • Młodą cebulę pokroić drobno, szczypior posiekać dość drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.

  • Ziemniaki wyszorować, ewentualnie obrać. Pokroić w kostkę. 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i olej. Dodać cebulę oraz buraczki i smażyć do zeszklenia cebuli.

  • Dodać łodygi botwiny, czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę.

  • Wlać 4 szklanki bulionu warzywnego i doprowadzić do wrzenia. Jeśli będziecie używać soku z cytryny dodajcie 6 szklanek bulionu. Dodać ziemniaki i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie.

  • Dodać liście botwiny i szczypior, zagotować. Zdjąć z ognia. 

  • Dodać zakwas buraczany lub soku z cytryny do smaku. Po dodaniu kwasu z buraków już nie wolno gotować zupy. 

  • Spróbować i przyprawić solą i cukrem. 

  • Na koniec dodać śmietany i wymieszać.

  • Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo. 

Botwinka - lekki barszcz czerwony

Barszcze, a szczególnie barszcz czerwony, na stałe wpisały się  w kulinarny pejzaż kuchni polskiej. Tradycyjnie botwinkę, czyli barszcz z młodych buraków, przygotowuje się na wywarze z kości cielęcych, co zapewniało jej odżywczy i sycący charakter. Ale równie pyszna jest botwinka jarska, czyli bezmięsna, na wywarze warzywnym. 

Taką właśnie uwielbiam najbardziej i w takiej rozkochałam swoją rodzinę. Jak mawiają moje dzieci: Jest botwinka, jest życie. I nawet nie zdają sobie sprawy, jak blisko są prawdy. 

Jeśli macie problem z rozróżnieniem botwiny i boćwiny to polecam artykuł Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny? 

Dlaczego zakwas buraczany?

Do wszystkich zup z burakami dodaję zakwas buraczany. Można oczywiście zakwasić zupę sokiem z cytryny lub octem spirytusowym. Naturalny zakwas buraczany to przede wszystkim bogactwo żywej flory bakteryjnej - bakterii kwasu mlekowego. Nasza własna flora jelitowa ze względu na stres i nieprawidłowe odżywianie często jest w słabej kondycji. Dlatego należy regularnie ją uzupełniać. Dotyczy to szczególnie osób otyłych, do których sama się zaliczam, oraz alergików, też mnie to dotyczy. Jeśli macie problemy z ciągłymi infekcjami układu moczowo-płciowego, również powinniście w swoje diecie uwzględnić naturalne źródła bakterii probiotycznych.

Polecam przepis na Domowy zakwas buraczany. Przygotowanie zakwasu zajmie wam chwilę, ale radości i pożytków będzie co niemiara. Jeśli nie macie czasu i ochoty, po prostu kupcie dobrej jakości gotowy zakwas buraczany i przechowujcie go w lodówce. 

Śmietana? Czy można ją zastąpić?

Śmietana łagodzi kwasowość barszczu, nadaje mu delikatniejszy, bardziej śmietankowy smak.

Zazwyczaj dodaję śmietanę z 18% tłuszczu.

Dodatek śmietany nie tylko wpływa na smak botwinki, ale jest kolejnym źródłem dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego. Można ją zastąpić naturalnym gęstym jogurtem, ale może on zwarzyć się, czyli rozwarstwić. Jogurt najlepiej dodać już do zupy na talerzu. 

Czy zupę można mrozić?

Botwinki z zakwasem buraczanym nie należy mrozić. Po rozmrożeniu należy zupę doprowadzić do wrzenia, a to oznacza, że zakwas ulegnie destrukcji i zupa nabierze ciemno-szarego koloru. Nadal jest jadalna, ale pozbawiona walorów estetycznych.

Gdy planuję większą ilość botwinki, aby nadwyżki zamrozić, to postępuję nieco inaczej. Nie oszukujmy się, takie mrożone zupy ratują moją kuchenną reputację. I w dni, gdy mam naprawdę mało czasu, a takich jest większość, botwinką z zamrażarki rozjaśniam buzie moich dzieci. 

Botwinkę do mrożenia przygotowuję z sokiem z cytryny i śmietaną 30% tłuszczu. Te dwa dodatki zapewniają mi smak i efektowny wygląd. Nie są już tak odżywcze. Ale nie przesadzajmy z tym. Każda gorąca zupa warzywna to bogaty w związki czynne wywar. W tym przypadku botwinka to bogactwo antyoksydantów regulujących pracę układu hormonalnego i krwiotwórczego. Do tego działają przeciwzapalnie i opóźniają starzenie. Jestem wielką fanką zup i polecam je wszystkim. Szczególnie tym, którzy tak ja, mało się ruszają (siedzący tryb pracy) i lubią słodycze. 

Polecam najlepsze przepisy na dania z botwiny:

Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków

BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]

Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz

Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis

Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis

Pierogi z botwinką: wiosenny przepis

 

Przepis opracowała i przetestowała dla WasAdrianna Ewa Stawska

Ocena: 4,2