Aksamitny krem z buraków

2021-03-29
Aksamitny krem z buraków
Autor: Shutterstock Pyszny, zawiesisty krem z buraków można wzbogacić dodatkiem orzechów lub pestek
łatwy
45 min
4

Aksamitny krem z buraków to rozgrzewająca i sycąca zupa dla każdego. Dodatek pikantnych przypraw znacząco wpływa nie tylko na smak, ale również na nasz nastrój. Po zjedzeniu miseczki tej zupy od razu poprawia się humor. 

 

W wersji wykwintnej śmietanę (gęstą) nałożyć na wierzch każdej porcji. Zupę serwować w naczyniach do barszczu z kminkowymi paluszkami z ciasta francuskiego albo z pasztecikami mięsnymi.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 8 małych buraków (lub 4 duże)
  • 2–3 łyżki świeżego tartego imbiru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • szczypta mielonej kolendry
  • cukier do smaku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki umyć, ugotować w skórce z dodatkiem połowy soku z cytryny, następnie obrać je i pokroić.
  • Bulion doprowadzić do wrzenia, wrzucić buraki, imbir i wlać pozostały sok z cytryny.
  • Zupę zdjąć z ognia, zmiksować. Jeśli jest za gęsta, rozrzedzić ją przegotowaną wodą.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i cukrem.
  • Śmietanę wymieszać z 1/2 szklanki lekko ochłodzonej zupy, przelać do jej pozostałej części i ponownie wymieszać.
  • Podawać z grzankami z pieczywa razowego.