Aksamitna zupa z mrożonych warzyw: przepis na kremową zupę warzywną

Aksamitna zupa z mrożonych warzyw: przepis na kremową zupę warzywną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszna i kojąca zupa z mrożonych warzyw

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gdy uzbiera nam się trochę resztek warzywnych mrożone, to znak, że pora na aksamitną zupę warzywną. Można tu wykorzystać wszystko, co znajdziecie w zamrażarce. Traktujcie ten przepis, jak wskazówkę. 

Składniki

  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę

  • 200 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski

  • lub 2 świeże marchewki, 1 łodyga selera naciowego i 1/2 średniej cebuli pokrojone w kostkę

  • 4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzyw

  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

  • 2 łyżeczki suszonych liści lubczyku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka mielonego czosnku

  • 2 liście laurowe

  • 1 szklanka mrożonego groszku

  • 1 szklanka mrożonej zielonej fasoli

  • 1 szklanka mleka pełnotłustego lub śmietanki 12%

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do garnka wrzucić ziemniaki i włoszczyznę. Zalać bulionem i dodać przyprawy: natkę pietruszki, lubczyk, sól, czosnek i liście laurowe. 

  • Doprowadzić do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. 

  • Dodać groszek i fasolkę. Zagotować, a następnie gotować jeszcze 7 minut. 

  • Dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.

  • Zupę rozlać do talerzy i przybrać zieleniną. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5