Szalotki w miodzie - pyszna jarzynka do obiadu

Szalotki w miodzie - pyszna jarzynka do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szalotki w miodzie to prosta i jednocześnie niebanalna jarzynka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szalotki w miodzie to niebanalny sposób na jarzynkę, prosty, a jednocześnie oryginalny. Znakomicie pasuje do smażonego, a także gotowanego mięsa. Warto spróbować ich również jako samodzielnej przekąski, z kromką świeżej bułki.

Składniki

  • 600 g szalotek

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 8 łyżek miodu

  • 3 ząbki czosnku

  • sól i pieprz

  • oregano

  • tymianek

  • 1 szklanka wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szalotki oczyścić i obrać. Wrzucić do szerokiego rondla z rozgrzanym olejem i masłem.

  • Smażyć na niewielkim ogniu, aż nabiorą złotego odcienia, wtedy dodać po trochu miód i przeciśnięty przez praskę czosnek.

  • Jarzynkę przyprawić, podlać wodą i dusić pod przykryciem ok 30 min, pilnując jedynie żeby nie przywarły.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5