Szalotki w miodzie - pyszna jarzynka do obiadu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Szalotki w miodzie to niebanalny sposób na jarzynkę, prosty, a jednocześnie oryginalny. Znakomicie pasuje do smażonego, a także gotowanego mięsa. Warto spróbować ich również jako samodzielnej przekąski, z kromką świeżej bułki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g szalotek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 8 łyżek miodu
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- oregano
- tymianek
- 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szalotki oczyścić i obrać. Wrzucić do szerokiego rondla z rozgrzanym olejem i masłem.
- Smażyć na niewielkim ogniu, aż nabiorą złotego odcienia, wtedy dodać po trochu miód i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Jarzynkę przyprawić, podlać wodą i dusić pod przykryciem ok 30 min, pilnując jedynie żeby nie przywarły.