Szalotki w miodzie - pyszna jarzynka do obiadu

2021-03-29
Szalotki w miodzie - pyszna jarzynka do obiadu
Autor: Shutterstock Szalotki w miodzie to prosta i jednocześnie niebanalna jarzynka.
łatwy
30 min
4

Szalotki w miodzie to niebanalny sposób na jarzynkę, prosty, a jednocześnie oryginalny. Znakomicie pasuje do smażonego, a także gotowanego mięsa. Warto spróbować ich również jako samodzielnej przekąski, z kromką świeżej bułki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g szalotek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 8 łyżek miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • oregano
  • tymianek
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szalotki oczyścić i obrać. Wrzucić do szerokiego rondla z rozgrzanym olejem i masłem.
  • Smażyć na niewielkim ogniu, aż nabiorą złotego odcienia, wtedy dodać po trochu miód i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Jarzynkę przyprawić, podlać wodą i dusić pod przykryciem ok 30 min, pilnując jedynie żeby nie przywarły.
  •