Fasola wielokwiatowa - ozdoba ogrodu i talerza
Fasola wielokwiatowa jest zdecydowanie rośliną ozdobną - i w ogrodzie, i na talerzu. Ogród zdobi pięknymi zwykle czerwonymi kwiatami, potrawy zaś ziarenkami o wielu odcieniach różu i fioletu.
Spis treści
Fasola wielokwiatowa jest odmianą fasoli tycznej. To roślina jednoroczna z rodziny bobowatych, o pędach dorastających na wet do 3 m wysokości. W czasie kwitnienia zdobi ogród pięknymi ceglastoczerwonymi, bordowymi lub - zdecydowanie rzadziej - białymi kwiatami. Jest łatwa w uprawie i często stosowana jako roślina ozdobna, którą obsadza się ogrodzenia. Warto jednak skorzystać z jej dobra nie tylko by nacieszyć oczy. Fasola wielokwiatowa jest smaczna i zdrowa.
Właściwości fasoli wielokwiatowej
Fasola to dobre źródło białka. Poza tym dostarcza nam witamin A, E i z grupy B oraz minerałów: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku i wapnia. Warto wprowadzić fasolę do swojej diety zwłaszcza wtedy kiedy chcemy obniżyć poziom cholesterolu i wyregulować poziom cukru.
Jak jeść fasolkę wielokwiatową?
Fasolę wielokwiatową można jeść na dwa sposoby. Młode strąki można gotować i jadać w całości (po odkrojeniu twardych końcówek i brzegów), podobnie jak fasolkę szparagową. Ziarna fasoli wielokwiatowej zbiera się głównie w celu suszenia. Ususzone można przyrządzać na wiele sposobów, podobnie, jak inne gatunki fasoli. Dzięki bogatej kolorystyce stanową piękne urozmaicenie wizualne dania.
Sprawdź pomysły na dania z fasolą!
Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać
Fasolka po portugalsku: fasola inaczej niż zawsze!
Fasola po meksykańsku - jak zrobić?
Sałatka śledziowa z fasolą: jak zrobić