Tosty ze śledziem i twarożkiem

Tosty ze śledziem i twarożkiem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Do śledzi wyjątkowo pasuje ciemne pieczywo - pełnoziarniste lub razowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tosty ze śledziem i twarożkiem - przepis na szybką i zdrową przekąskę. To bardzo proste, a zarazem niezwykle efektowne danie. Składniki tostów ze śledziem można modyfikować, dodawać świeżych ziół lub kiszonych warzyw. Sprawdź, jak zrobić tosty ze śledziem i twarożkiem według naszego przepisu.

Składniki

  • 6 filetów śledziowych w oleju (mogą też być w zalewie korzennej)

  • 6 kromek chleba tostowego (najlepiej pełnoziarnistego)

  • kubek (200 g) odtłuszczonego twarożku wiejskiego

  • pęczek szczypiorku

  • 6 pomidorów czereśniowych

  • sól

  • biały pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z kromek chleba wytnij krążki, opiecz je w tosterze lub w piekarniku.

  • Szczypiorek opłucz, otrzep z wody, posiekaj.

  • Wystudzone grzanki posmaruj twarożkiem, oprósz solą i pieprzem, posyp szczypiorkiem.

  • Na wierzchu połóż ciasno zwinięte płaty śledziowe, przymocuj je drewnianymi wykałaczkami, na każdą nabij po pomidorku.

Ocena: 0