Tort czekoladowy z burakami i awokado

Tort czekoladowy z burakami i awokado

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tort czekoladowy z burakami i awokado

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tort czekoladowy z warzyw to ciekawostka, która nieco zaskakuje, ale też kusi. Tort z burakami i awokado jest pyszny, puszysty i mocno czekoladowy. Kto raz go spróbuje na pewno będzie chciał więcej.

Składniki

  • Ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 łyżki kakao

  • szczypta soli

  • 1 szklanka puree z upieczonych buraków

  • 3 awokado

  • 1 szklanka miodu

  • 1/3 szklanki oleju

  • ekstrakt waniliowy

  • 150 g gorzkiej czekolady

  •  

  • Oraz:

  • polewa czekoladowa

  • 4 łyżki powideł

  • orzechy i pestki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i solą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

  • Miąższ awokado rozgnieść lub zmiksować i wymieszać z pure z buraków, miodem, olejem i rozpuszczoną czekoladą.

  • Połączyć mokre i suche składniki w jednolitą masę, przelać do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec 60 min w temperaturze 170 st. C.

  • Po wystudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty. Jeden z nich posmarować powidłami i przykryć drugim. Polać ciasto ciepłą polewą i udekorować.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5