Malinowy tort śmietanowy na szpinakowym biszkopcie

Malinowy tort śmietanowy na szpinakowym biszkopcie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Deser jest niezwykle efektowny dzięki kontrastom kolorystycznym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Malinowy tort śmietanowy na szpinakowym biszkopcie - delikatny deser na każdą okazję. Jego urok kryje się w żywych kontrastowych kolorach i smakach. Śmietanowy mus malinowy ma delikatną teksturę, biszkopt jest wilgotny, a galaretka lśniąca. Tort idealny na rodzinną uroczystość.  

Składniki

  • Spód:

  • 2 jajka

  • 150 ml cukru

  • 200 g masła

  • 300 g mrożonego szpinaku

  • 250 ml mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  •  Masa:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%

  • 500 g malin mrożonych

  • 2 galaretki malinowe

  • 50 ml cukru pudru

  •  Dekoracja:

  • świeże maliny

  • liście świeżej mięty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak i maliny odmrażamy dzień wcześniej w miseczce, w lodówce, pamiętając o tym, aby przed użyciem odsączyć z niego wodę.

  • Wszystkie składniki ciasta wkładamy do malaksera, mieszamy, a następnie wylewamy na średnią blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Pieczemy w 180°C przez około 40-50 minut z opcją grzania od dołu.

  • W trakcie pieczenia wkładamy śmietanę oraz miskę, w której będziemy ją ubijać do lodówki.

  • Maliny miksujemy i przecieramy przez sitko, aby usunąć pestki. 

  • Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy przykryte papierem do pieczenia.

  • Rozrabiamy 2 galaretki malinowe w 0,5 l gorącej wody, studzimy. 

  • Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem w misce, na sam koniec dodajemy mus z malin i połowę rozpuszczonej galaretki, miksujemy jeszcze chwilę.

  • Gotową masę wykładamy na wystudzony biszkopt, na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. 

  • Tort ozdabiamy świeżymi malinami oraz liśćmi mięty, a następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny. 

W tym przepisie maliny można z powodzeniem zastąpić świeżymi truskawkami, poziomkami  lub porzeczkami. Oczywiście warto wtedy zamaist malinowych  galaretek zastosować te o smaku zgodnym z wybranymi owocami. Zadbajmy jednak, by owoce miały intensywny kolor, dzięki czemu ciasto będzie się pięknie prezentowało.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4