Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Delikatny torcik czekoladowe trio - po prostu pycha!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Delikatny torcik z trzech rodzajów czekolady - idealny na uroczyste okazje
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 12 OSÓB
Delikatny torcik czekoladowe trio smakuje cudownie, prezentuje się przepięknie i na dodatek jego przygotowanie nie jest trudne, a składniki ogólnie dostępne.
Składniki
Ciasto:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
Masa:
900 g mielonego twarogu sernikowego
po 180 g białej, mlecznej i gorzkiej czekolady
180 g cukru pudru
3 i 1/2 łyżki żelatyny
360 ml śmietanki kremówki (30%)
ewentualnie polewa czekoladowa
Przygotowanie krok po kroku:
Białka ubij na sztywno, pod koniec stopniowo dosypuj cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, wsyp przesiane suche składniki wymieszaj łopatką. Wlej ciasto do formy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia i piecz ok. 25 minut w temperaturze 180ºC.
Każdy rodzaj czekolady (osobno) rozpuść w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody.
Śmietankę ubij na sztywno.
Do 300 g sera wsyp 80 g cukru, zmiksuj. Dodaj gorzką czekoladę, zmiksuj, wlej 1/3 rozpuszczonej żelatyny, zmiksuj. Dodaj 1/3 śmietanki, wymieszaj, wyłóż na biszkoptowy placek i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Do 300 g sera wsyp 50 g cukru, zmiksuj. Dodaj mleczną czekoladę, zmiksuj. Dodaj 1/3 żelatyny, zmiksuj, a następnie dodaj 1/3 ubitej śmietanki i wymieszaj. Wyłóż na ciasto, wstaw do lodówki do zastygnięca.
W ten sam sposób z pozostałych składników przygotuj masę z białej czekolady. Wyłóż na stężałą masę z czekolady mlecznej. Wstaw do lodówki do stężenia. Wierzch torciku możesz udekorować polewą czekoladową albo wiórkami z 3 rodzajów czekolady.
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Torty bez pieczenia. SPRAWDŹ!