Smażone lane ciasto zamiast pączków? Najłatwiejszy przepis na funnel cake

Smażone lane ciasto zamiast pączków? Najłatwiejszy przepis na funnel cake

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karnawałowe ciasto lane - pyszne i chrupiące

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażone lane ciasto to niemiecki wynalazek zwany strauben. Chrupiące z wierzchu ciastka o subtelnym smaku są idealne na koniec karnawału. Przepis na ciasto lejkowe, bo lane przez lejek, zamieścił w swojej książce Stanisław Czerniecki w roku 1682. Niemieccy imigranci zaszczepili miłość do funnel cake również w Stanach Zjednoczonych, gdzie jest bardzo popularne również dzisiaj. Wypróbuj ten przepis i ciesz się delikatnymi i chrupiącymi lanymi chrustami prosto z własnej patelni. Z tej proporcji składników otrzymasz 8 ażurowych placków. 

Składniki

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka wody

  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki cukru

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki soli

  • olej do smażenia w głębokim tłuszczu

  • cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużej misce ubij jajka. Dodaj mleko, wodę i wanilię, dobrze wymieszaj.

  • W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól

  • Do mokrych składników dodaj suche i mieszaj do uzyskania gładkiej mieszanki. Ciasto przelej do dzbanka z dzióbkiem lub wykorzystaj plastikowe opakowanie po keczupie lub musztardzie.

  • Na głębokiej żeliwnej lub elektrycznej patelni rozgrzej olej.

  • Trzymając dziobek naczynia lub butli kilka centymetrów nad gorącym olejem wylej ciasto kolistymi ruchami, pokrywając ażurem całą powierzchnię. Powstanie w ten sposób rodzaj placka z dziurkami. 

  • Smaż na złoty kolor, 2 minuty z każdej strony. Gotowe ciasto przełóż na papierowe ręczniki. 

  • Posyp cukrem pudrem i podawaj póki ciepłe. 

Zobacz także, jak smaży się bardzo podobne chrupkie lane ciasto w Indiach. Zobacz przepis na >>> jalebi

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7