Racuchy drożdżowe: przepis na smaczną alternatywę dla pączków na tłusty czwartek [WIDEO]

Racuchy drożdżowe: przepis na smaczną alternatywę dla pączków na tłusty czwartek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Racuchy drożdżowe zadowolą nawet najwytrawniejszych smakoszy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Racuchy drożdżowe posypane cukrem pudrem śmiało zastąpią karnawałowe wypieki. Z dodatkiem kwaśnej śmietany czy łososia trafią w gust nawet najwytrawniejszych smakoszy. Ich uniwersalność to największa zaleta - dzięki niej za pomocą dodatków możesz zmieniać charakter przekąski, którą możesz podać i na słodko, i na wytrawnie.

Składniki

  • 25 dag mąki

  • 2 dag drożdży

  • 1 szklanka mleka

  • 4 żółtka

  • 2 dag masła

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżeczka alkoholu

  • szczypta soli

  • olej do smażenia

  • dodatki: cukier puder, płynny miód, konfitura różana, wędzony łosoś, kawior, kwaśna śmietana

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozkrusz drożdże (najlepiej, by miały temperaturę pokojową). Rozetrzyj je z cukrem.

  • Dodaj przesianą mąkę i ciepłe (ale nie gorące) mleko.

  • Starannie wymieszaj wszystkie składniki. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

  • Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, połącz go ze stopionym, przestudzonym masłem, solą, żółtkami i alkoholem.

  • Dobrze wyrób ciasto (najlepiej używając drewnianej łyżki).

  • Pozostaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 5-10 minut. Na koniec jeszcze raz zamieszaj.

  • Nabieraj ciasto łyżką i wykładaj na rondel lub głęboką patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Formuj kształtne placuszki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.

  • Gotowe racuchy przekładaj na talerz wyłożony papierem. Osączaj z nadmiaru tłuszczu.

  • Serwuj posypane cukrem pudrem, z dodatkiem konfitury różanej lub polane płynnym miodem. Jeśli wolisz wytrawne smaki, podawaj racuchy z wędzonym łososiem, kleksem kwaśnej śmietany lub kawiorem.

Ocena: 3,3