Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Pączki portugalskie - cudownie miękkie pączki z cynamonową posypką, czyli malasadas

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Malasadas to miękkie i delikatne portugalskie pączki.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Pod nazwą pączki portugalskie funkcjonują u nas dwa nieco odmienne słodkie ciastka: malasadas oraz bolas de berlim. Malasadas, które prezentujemy w tym przepisie to miękkie i delikatne pączki bez nadzienia, podawane zazwyczaj z posypką cukrową lub słodkim syropem pomarańczowym. Bardzo popularne są nie tylko w Portugalii, ale także, a może nawet przede wszystkim, na Hawajach.
Składniki
1 łyżka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżka wody
3 jajka
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki mleka skondensowanego
0,5 szklanki cukru
2 łyżki rozpuszczonego masła
szczypta soli
4 szklanki mąki
olej do smażenia
Posypka:
3 łyżki cukru
3 łyżki cynamonu
Przygotowanie krok po kroku:
Drożdże wymieszaj z ciepłą wodą i cukrem i odstaw na 10 minut, aby zaczęły pracować.
Jajka zmiksuj na puszystą i lekką masę, dodaj oba rodzaje mleka, rozpuszczone masło i cukier i zaczyn.
Miksuj aż powstanie składniki się połączą, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mąkę i sól.
Ciasto jest gotowe gdy jest jednorodne i gładkie. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po około godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok 2,5 cm. Szklanką wytnij pączki.
Wycięte pączki układaj na wyłożonej papierem blaszce, przykryj ściereczka i odstaw na pół godziny.
W szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury ok 190 st. C . Usmaż na nim pączki, nie wrzucając zbyt dużo na jeden raz.
Pączuszki odsączyć z oleju na papierowym ręczniku, wystudzić.
Cukier i cynamon wymieszaj w misce, włóż do niej pączki, potrząśnij aby posypka dokładnie oblepiła ciastka.
Portugalskie pączki - z nadzieniem czy bez?
Tradycyjnie malasadas podaje się bez nadzienia, jedynie w posypce cukrowej lub cukrowo-cynamonowej. Można je jednak nadziewać, co często spotykane jest na Hawajach, gdzie są bardzo popularne. Hawajczycy komponują różne, czasem bardzo egzotyczne smaki nadzienia do pączków, ale takie z czekoladą czy dżemem też można kupić.
Innym bardzo popularnym rodzajem pączków popularnych w Portugalii są bolas de berlim. Te nadzienie mieć muszą, w przeciwnym razie są najzwyklejszym pączkiem berlińskim. Te tradycyjne pączki wypełnia się tam obficie słodkim kremem waniliowym.