Słodkie rozetki - przepis na skandynawski przysmak na tłusty czwartek
Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem - puszyste i wilgotne pączusie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Delikatne pączusie z dodatkiem jabłka i twarożku są pyszne
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem to urocza przekąska o wyważonym smaku. Puszyste dzięki dodatkowi kefiru, a jednocześnie przyjemnie wilgotne z powodu dodatku jabłek i twarogu. Obficie posypane cukrem pudrem idealnie pasują do popołudniowej herbaty. Znakomicie zastąpią też tradycyjne pączki w tłusty czwartek, a są łatwiejsze do przygotowania i wymagają mniej pracy.
Składniki
100 g kefiru
100 g śmietany 30%
100 g twarogu półtłustego
1 jajko
1 duże jabłko
350 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju roślinnego
1 szczypta soli
2 szczypty cynamonu
cukier puder od dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce.
Rozetrzeć twaróg z kefirem i śmietaną na gładką masę.
Dodać starte jabłka, cukier i olej, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie dość rzadkie. Najlepiej wymieszać go widelcem.
W szerokim rondlu rozgrzać olej do smażenia.
Przy pomocy dwóch łyżeczek formować z ciasta kulki i kłaść w gorący olej.
Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
Gotowe pączusie wyjmować łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar oleju.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Wszystko o ciastach z drożdżami! Sprawdź >>>