Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem - puszyste i wilgotne pączusie

Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem - puszyste i wilgotne pączusie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatne pączusie z dodatkiem jabłka i twarożku są pyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem to urocza przekąska o wyważonym smaku. Puszyste dzięki dodatkowi kefiru, a jednocześnie przyjemnie wilgotne z powodu dodatku jabłek i twarogu. Obficie posypane cukrem pudrem idealnie pasują do popołudniowej herbaty. Znakomicie zastąpią też tradycyjne pączki w tłusty czwartek, a są łatwiejsze do przygotowania i wymagają mniej pracy.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłko obrać, zetrzeć na tarce.

  • Rozetrzeć twaróg z kefirem i śmietaną na gładką masę.

  • Dodać starte jabłka, cukier i olej, wymieszać.

  • Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie dość rzadkie. Najlepiej wymieszać go widelcem.

  • W szerokim rondlu rozgrzać olej do smażenia.

  • Przy pomocy dwóch łyżeczek formować z ciasta kulki i kłaść w gorący olej.

  • Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.

  • Gotowe pączusie wyjmować łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar oleju.

  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Wszystko o ciastach z drożdżami! Sprawdź >>>

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).