Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem: puszyste i wilgotne

Mini pączki z tartym jabłkiem i twarogiem: puszyste i wilgotne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatne pączusie z dodatkiem jabłka i twarożku są pyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mini pączki to urocza przekąska o wyważonym smaku. Puszyste dzięki dodatkowi kefiru, a jednocześnie przyjemnie wilgotne z powodu dodatku jabłek i twarogu. Obficie posypane cukrem pudrem idealnie pasują do popołudniowej herbaty. 

Składniki

  • 100 g kefiru

  • 100 g śmietany 30%

  • 100 g twarogu półtłustego

  • 1 jajko

  • 1 jabłko duże lub 2 mniejsze

  • 350 g mąki pszennej

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 1 szczypta soli

  • 2 szczypty cynamonu

  • olej do smażenia

  • cukier puder od dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłko obrać, zetrzeć na tarce.

  • Rozetrzeć twaróg z kefirem i śmietaną na gładką masę.

  • Dodać starte jabłka, cukier i olej, wymieszać.

  • Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie dość rzadkie. Najlepiej wymieszać go widelcem.

  • W szerokim rondlu rozgrzać olej do smażenia.

  • Przy pomocy dwóch łyżeczek formować z ciasta kulki i kłaść w gorący olej.

  • Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.

  • Gotowe pączusie wyjmować łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar oleju.

  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Wszystko o ciastach z drożdżami! Sprawdź >>>

Ocena: 4,4