Kwadratowe pączki: przepis na francuskie BEIGNETS [WIDEO]

Kwadratowe pączki: przepis na francuskie BEIGNETS [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Francuskie poduszeczki z drożdżowego ciasta - Beignets - nie wymagają toczenia, ani nadziewania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Francuskie pączki BEIGNETS mają kwadratowy kształt i nie są nadziewane. Poza tym niczym nie różnią się do naszych pączków. Amatorom radzimy zacząć przygodę z puszystymi pączusiami od tego prostego przepisu na beignets.

Składniki

  • 3/4 szklanki ciepłej wody

  • 1/4 szklanki cukru

  • 2 1/4 łyżeczka suszonych drożdży lub 1 torebeczka

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanki mleka

  • 3 1/2 szklanki mąki

  • 1/2 łyżeczka soli

  • 2 łyżki miękkiego masła śmietankowego

  • cukier puder do dekoracji

  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • W małej misce połącz wodę, drożdże i cukier. Wymieszaj wszystko razem i pozostaw na około 5 do 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć i się pienić.

  • Do drożdżowego zaczynu dodaj jajko, mleko i dobrze wymieszaj.

  • Do miski przesiej mąkę i sól. Dodaj masę drożdżową i masło. Używając haka do ciasta, dobrze wymieszaj. Ciasto jest gotowe, jeśli odchodzi od brzegów miski.

  • Wyjmij ciasto z miksera i umieść je w misce posmarowanej olejem. Przykryj go czystym wilgotnym ręcznikiem lub plastikową folią i pozwól mu wyrosnąć, aż do podwojenia objętości. Potrwa to od 1 do 2 godzin. 

  • Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1,5-2 cm. Pokrój ciasto na długie paski, a następnie potnij paski na kwadraty. 

  • Wlej do wysokości 6-7 cm olej do głębokiej patelni i rozgrzej do temperatury 180°C. Jeśli nie masz termometru, zrób próbę. Wrzuć na olej kawalątek ciasta. Jeśli wypłynie na powierzchnię i zacznie się ładnie rumienić, tłuszcz jest gotowy do smażenia. Smażyć po 5-6 pączków jednocześnie, do zrumienienia z obu stron. 

  • Przenieś pączki do dużej miski wyłożonej ręcznikami papierowymi, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

  • Pączki beignets posyp cukrem pudrem i podawaj do czarnej kawy. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5