Kazachskie pączki - baursaki - lekkie i puszyste

Kazachskie pączki - baursaki - lekkie i puszyste

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lekkie jak puch i rogate pączki rodem z Kazachstanu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Kazachskie pączki - baursaki - przygotowuje się z bezjajecznego ciasta drożdżowego. Dzięki długotrwałemu wyrastaniu są lekkie i puszyste. W Kazachstanie podaje się baursaki do mocnej herbaty. 

Składniki

  • 500 ml mleka

  • 2 łyżki śmietany 36%

  • 30 g masła

  • 200 ml oleju

  • 2 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 10 g świeżych drożdży

  • 1 kg mąki

  • olej do smażenia

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • W kubku, w 80 ml ciepłej wody rozpuścić 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

  • Gdy drożdże uniosą się do brzegów kubka zagnieść ciasto z podanych składników.

  • Ciasto okryć ściereczką kuchenną i odstawić. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wbić w niego palce, aby odgazować. Ciasto pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. W sumie powinno to zająć około 2 godzin.

  • Ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm, podsypując go niewielką ilością mąki. Placek pokroić na romby lub kwadraty. Romby ułożyć na ścierce kuchenne i odstawić na 20 minut.

  • Wyrośnięte romby smażyć w głębokim tłuszczu do zrumienienia.

  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3