Kazachskie pączki - baursaki - lekkie i puszyste

2021-03-29
Kazachskie pączki - baursaki - lekkie i puszyste
Autor: Shutterstock Lekkie jak puch i rogate pączki rodem z Kazachstanu
łatwy
30 min
4

Kazachskie pączki - baursaki - przygotowuje się z bezjajecznego ciasta drożdżowego. Dzięki długotrwałemu wyrastaniu są lekkie i puszyste. W Kazachstanie podaje się baursaki do mocnej herbaty. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • 30 g masła
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 kg mąki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W kubku, w 80 ml ciepłej wody rozpuścić 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Gdy drożdże uniosą się do brzegów kubka zagnieść ciasto z podanych składników.
  • Ciasto okryć ściereczką kuchenną i odstawić. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wbić w niego palce, aby odgazować. Ciasto pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. W sumie powinno to zająć około 2 godzin.
  • Ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm, podsypując go niewielką ilością mąki. Placek pokroić na romby lub kwadraty. Romby ułożyć na ścierce kuchenne i odstawić na 20 minut.
  • Wyrośnięte romby smażyć w głębokim tłuszczu do zrumienienia.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.