Słodkie rozetki - przepis na skandynawski przysmak na tłusty czwartek
Drożdżowe oponki z 2 składników: wystarczy mąka i olej do smażenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Puszyste oponki w wersji ekonomicznej
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Oszczędne ciasto drożdżowe tylko z mąki i wody to sprytny sposób na wyczarowanie puszystych oponek. Jeszcze ciepłe oponki szybko znikają z talerzy.
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
10 g żywych drożdży
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
300 ml oleju do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Do ciepłej wody dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać.
Mąkę przesiać i połączyć z rozczynionymi drożdżami. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 40 minut.
Dłonie zwilżyć olejem. Następnie wyjąć ciasto z miski na stolnicę i podzielić na 8 kawałków.
Z każdego kawałka ciasta utoczyć wałeczek i połączyć jego końce, aby utworzyć kółko.
Oponki smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.
Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska