Drożdżowe oponki z 2 składników: wystarczy mąka i olej do smażenia

2021-03-29
Drożdżowe oponki z 2 składników: wystarczy mąka i olej do smażenia
Autor: Shutterstock Puszyste oponki w wersji ekonomicznej
łatwy
60 min
4

Oszczędne ciasto drożdżowe tylko z mąki i wody to sprytny sposób na wyczarowanie puszystych oponek. Jeszcze ciepłe oponki szybko znikają z talerzy. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 10 g żywych drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 ml oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do ciepłej wody dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać.
  • Mąkę przesiać i połączyć z rozczynionymi drożdżami. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 40 minut.
  • Dłonie zwilżyć olejem. Następnie wyjąć ciasto z miski na stolnicę i podzielić na 8 kawałków.
  • Z każdego kawałka ciasta utoczyć wałeczek i połączyć jego końce, aby utworzyć kółko.
  • Oponki smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.
  • Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem!