Drożdżowe oponki z 2 składników: wystarczy mąka i olej do smażenia

Drożdżowe oponki z 2 składników: wystarczy mąka i olej do smażenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste oponki w wersji ekonomicznej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oszczędne ciasto drożdżowe tylko z mąki i wody to sprytny sposób na wyczarowanie puszystych oponek. Jeszcze ciepłe oponki szybko znikają z talerzy. 

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka wody

  • 10 g żywych drożdży

  • 3 łyżeczki cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 300 ml oleju do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do ciepłej wody dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać.

  • Mąkę przesiać i połączyć z rozczynionymi drożdżami. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 40 minut.

  • Dłonie zwilżyć olejem. Następnie wyjąć ciasto z miski na stolnicę i podzielić na 8 kawałków.

  • Z każdego kawałka ciasta utoczyć wałeczek i połączyć jego końce, aby utworzyć kółko.

  • Oponki smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.

  • Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3