Szpinak w sosie ostrygowym

Szpinak w sosie ostrygowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szpinak w sosie ostrygowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Szpinak zasmażamy zazwyczaj z czosnkiem, nic w tym dziwnego, bo to para niemal doskonała. Jeśli masz chęć odejść nieco od tradycji polskiej kuchni przygotuj szpinak w sosie ostrygowym - pyszny, wyrazisty i aromatyczny.

Składniki

  • opakowanie liści świeżego szpinaku

  • 2-3 sosu ostrygowego

  • szczypta domowej przyprawy typu vegeta

  • cukier

  • 2 łyżki białego wina

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

  • pół szklanki wody

  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak umyć i obsmażyć krótko na rozgrzanym oleju.

  • Dodać wino i sos, przyprawić i szybko zagotować.

  • Mąkę rozpuścić w wodzie i wlać do szpinaku, delikatnie wymieszać i zagotować ponownie.

Szpinak to warzywo, które można jeść pod różnymi postaciami, ale tradycyjnie podawany  jest  duszony z dodatkiem czosnku, śmietany i/lub jajka. Gdy ta wersja szpinaku  już nam się znudziła, możemy  wypróbować inne przepisy na szpinak na ciepło. Zmiana sposobu przyprawiania i dodatków może uczynić cuda i zmienić prozaiczną potrawę w kulinarne odkrycie. Szpinak, ze względu na swój neutralny smak doskonale komponuje się z dodatkami  o bardziej wyrazistym smaku.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5