Pączki hiszpańskie - aromatyczne oponki z anyżkową nutą
Smażone ciastka indyjskie: JALEBI - chrupiące i słodziutkie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ciasta można posypać posiekanymi pistacjami lub innymi orzechami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Smażone ciastka indyjskie zwane jalebi to słodkie i chrupiące pyszności w sam raz na karnawałowy stół. Ich przygotowanie nie jest trudne. W Indiach takie spiralne ciastka smażą na ulicach, gdzie można zjeść jeszcze gorące, kapiące od syropu. Ten rodzaj smażonego ciasta naleśnikowego będzie pyszną odmianą.
Składniki
140 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
2 łyżki kaszy manny, mąki ryżowej lub kukurydzianej
175 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, spożywczej
0,5 szklanki wody
2 łyżki masła klarowanego, stopionego lub oleju
na syrop:
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
3 szczypty szafranu (opcjonalnie)
oraz olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę przesiać. Dodać do niej kaszę manną i stopione masło klarowane. Wymieszać na jednorodną masę.
Dodać jogurt i sodę. Wymieszać, a następnie wlać tyle wody, ciągle mieszając, aby otrzymać ciasto gęstości ciasta naleśnikowego.
Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.
Przed smażeniem ciastek, należy przygotować syrop. Szafran zamoczyć w 1 łyżce wody. W rondlu wymieszać cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy syrop się zagotuje, dodać szafran razem z wodą, w której się moczył. Gotować 10-15 minut.
Ciasto przełożyć do plastykowej butelki z niewielkim otworem dozownika, najlepsza będzie taka po keczupie lub majonezie.
W głębokim rondlu rozgrzać olej. Ciasto lać cienkim strumieniem tworząc niewielkie spirale. Gdy ciastka zrumienią się z jednej strony, przewrócić i zrumienić z drugiej. Zobacz niżej: jak smażyć ciastka jalebi
Ciastka wyjmować na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Gotowe ciastka zanurzać w syropie i odkładać na duży talerz, na którym będą podawane.
Ciasto najlepiej lać na gorący olej przy pomocy pojemnika z wąskim otworem. W tej roli dobrze się sprawia butelka po keczupie lub majonezie ze sprytnym dozownikiem.
Gdy ciasta się zrumienią, należy je przewrócić na drugą stronę za pomocą szczypiec.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska