Smażone ciastka indyjskie: JALEBI - chrupiące i słodziutkie

Smażone ciastka indyjskie: JALEBI - chrupiące i słodziutkie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasta można posypać posiekanymi pistacjami lub innymi orzechami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażone ciastka indyjskie zwane jalebi to słodkie i chrupiące pyszności w sam raz na karnawałowy stół. Ich przygotowanie nie jest trudne. W Indiach takie spiralne ciastka smażą na ulicach, gdzie można zjeść jeszcze gorące, kapiące od syropu. Ten rodzaj smażonego ciasta naleśnikowego będzie pyszną odmianą. 

Składniki

  • 140 g (1,5 szklanki) mąki pszennej

  • 2 łyżki kaszy manny, mąki ryżowej lub kukurydzianej

  • 175 ml jogurtu naturalnego lub kefiru

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, spożywczej

  • 0,5 szklanki wody

  • 2 łyżki masła klarowanego, stopionego lub oleju

  • na syrop:

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka wody

  • 3 szczypty szafranu (opcjonalnie)

  • oraz olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać. Dodać do niej kaszę manną i stopione masło klarowane. Wymieszać na jednorodną masę.

  • Dodać jogurt i sodę. Wymieszać, a następnie wlać tyle wody, ciągle mieszając, aby otrzymać ciasto gęstości ciasta naleśnikowego.

  • Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc.

  • Przed smażeniem ciastek, należy przygotować syrop. Szafran zamoczyć w 1 łyżce wody. W rondlu wymieszać cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy syrop się zagotuje, dodać szafran razem z wodą, w której się moczył. Gotować 10-15 minut.

  • Ciasto przełożyć do plastykowej butelki z niewielkim otworem dozownika, najlepsza będzie taka po keczupie lub majonezie.

  • W głębokim rondlu rozgrzać olej. Ciasto lać cienkim strumieniem tworząc niewielkie spirale. Gdy ciastka zrumienią się z jednej strony, przewrócić i zrumienić z drugiej. Zobacz niżej: jak smażyć ciastka jalebi

  • Ciastka wyjmować na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  • Gotowe ciastka zanurzać w syropie i odkładać na duży talerz, na którym będą podawane.

Ciasto najlepiej lać na gorący olej przy pomocy pojemnika z wąskim otworem. W tej roli dobrze się sprawia butelka po keczupie lub majonezie ze sprytnym dozownikiem.

 

Tak smażą jalebi w Indiach

 

 

Gdy ciasta się zrumienią, należy je przewrócić na drugą stronę za pomocą szczypiec. 

 

Ciastka przewracać szczypcami

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3