Surówka z kapusty i papryki: chrupiąca i zdrowa
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Surówka z kapusty i papryki przyjemnie chrupka i soczysta zachwyci każdego. Zdrowa surówka ze świeżych warzyw w sezonie na kapustę i paprykę powinna częściej gościć na naszym stole.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty pekińskiej lub młodej kapusty białej
- 2-4 papryki czerwone
- 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem lub szczypioru lubelskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować lub pociąć na makaron. Paprykę pokroić na cienkie paseczki lub zetrzeć na długie wiórki. Szczypior posiekać.
- Warzywa wymieszać ze sobą, posłodzić, posolić i popieprzyć. Pozostawić na 20-30 minut.
- Warzywa ponownie wymieszać, a nawet wygnieść.
- Dodać sok z cytryny i olej.