Surówka z czerwonej kapusty parzonej: łatwy przepis babci

Surówka z czerwonej kapusty parzonej: łatwy przepis babci

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czerwona kapusta jest najlepszym źródłem antyoksydantów zapobiegających starzeniu się naszego organizmu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z czerwonej kapusty parzonej jest niezwykle popularna. Ten rodzaj surówki o słodkim i kwaśnym smaku zadomowił się w kuchni polskiej. Czerwona kapusta o wyjątkowo twardych i zwartych główkach wymaga sparzenia. Pod wpływem temperatury traci kolor. Ale odzyskuje go po dodaniu soku z cytryny. Oto łatwy przepis babciny na pyszną surówkę z czerwonej kapusty. 

Składniki

  • 1 czerwona kapusta, główka średniej wielkości

  • 2 cebule

  • 2 jabłka jędrne i kwaskowate

  • 2-4 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 2-4 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Usunąć z kapusty wierzchnie uszkodzone liście. Kapustę dość drobno poszatkować. Głąb odrzucić.

  • W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli. Dodać kapustę i parzyć około 2 minut. Zdjąć z ognia.

  • Kapustę odcedzić na sicie. Lekko docisnąć kapustę do sita, aby pozbawić ją nadmiaru wilgoci.

  • Kapustę przełożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać. Kapusta pod wpływem kwasu odzyska swój piękny purpurowy kolor.

  • Do kapusty dodać cukier, sól i pieprz. Wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

  • Cebule pokroić drobno. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  • Do kapusty dodać pokrojone cebule i starte jabłka. Dodać oliwę i wymieszać wszystko razem.

Więcej przepisów z czerwoną kapustą

Czerwona kapusta to bogate źródło składników odżywczych. Dostarcza niewielu kalorii przy wysokim poziomie błonnika. To doskonale wpływa na pracę naszych jelit. Bogata jest w witaminy i związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do tego jest przepyszna! Można z niej zrobić praktycznie wszystko. Oto kilka sprawdzonych przepisów wybranych specjalnie dla Ciebie:

Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej

Sałatka z czerwonej kapusty - przepis na marynatę w słoikach

Czerwona kapusta duszona z winem i suszonymi owocami: przepis

Czerwona kapusta pieczona z orzechami: samodzielne danie lub pyszny dodatek

Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty i marchewki: przepis na coleslaw

 

Ocena: 4,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).