Odżywcza surówka z kapusty, buraków, marchwi i ogórka: soczysta i rześka sałatka dla zdrowia

Odżywcza surówka z kapusty, buraków, marchwi i ogórka: soczysta i rześka sałatka dla zdrowia
Autor: Shutterstock Orzeźwiająca i odżywcza surówka z kapusty, buraków, marchwi i ogórków 
łatwy
20 min
4

Świeże, ale również gotowane warzywa mają mnóstwo wartości odżywczych. O błonniku nie wspominając. Dlatego warto codziennie podać solidną porcję soczystej i smacznej surówki. Osobiście polecam surówkę ze świeżej kapusty, marchwi i ogórka oraz gotowanych buraków. O tym dlaczego do surówki należy dodać olej i sok z cytryny lub ocet przeczytacie poniżej przepisu. 

Wskazówki jak przygotować zdrową surówkę

Surówka, jak sama nazwa wskazuje, to sałatka przygotowana w całości lub w części z surowych warzyw lub owoców lub obu razem. Częstym składnikiem surówki są kiszone warzywa i owoce - doskonałe źródło witamin, mikroelementów i probiotyków.

Zobacz także: Ekspresowe buraki - jak ugotować w 10 minut buraki do ćwikły i sałatki

Dlaczego powinnam dodawać do surówki olej?

Cześć ważnych dla nas witamin rozpuszcza się w tłuszczach. Należą do nich witamina A, D oraz witaminy z grupy B. Jeśli więc dodajesz do surówki marchwi, pomarańczowej dyni lub melonu kantalupa to koniecznie skrop surówkę kapką dobrego oleju (np. tłoczonego na zimno) lub oliwy. Dzięki temu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach lepiej będą przyswajane przez organizm. Dodatkowo zyskasz zdrową porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

Dlaczego warto dodać sok z cytryny lub ocet owocowy?

Witamina C uwolniona z warzyw i owoców szybko się utlenia. Aby zapobiec stratom witaminy C należy stworzyć kwaśne środowisko dla rozdrobnionych warzyw i owoców. Dodajemy niewielką ilość soku z cytryny lub octów owocowych. Kwaśny płyn możemy zamienić na dodatek kiszonych ogórków lub innych kwaśnych owoców np. porzeczki lub cytrusów. Przy okazji dodajemy więcej smaku do naszej zdrowej, jednej z pięciu zalecanych dziennie, porcji warzyw. 

Więcej przepisów na surówki

Macie apetyt na więcej pysznych surówek? Wiecie, rozumiecie, takich soczystych, kwaskowatych, orzeźwiających? Oto wybrane specjalnie dla Ciebie łatwe przepisy na surówki:

Szybka sałatka z pora i groszku konserwowego

Błyskawiczna sałatka z marynowanego selera z ananasem i kukurydzą

Sałatka caprese - prosta i pyszna

Szybka sałatka z kalafiora i kukurydzy

SKŁADNIKI

  • 500 g kapusty białej, świeżej
  • 1 duży burak, ugotowany lub upieczony
  • 1 marchew
  • 1 ogórek świeży
  • 2-4 sztuki szczypioru lubelskiego razem z cebulkami
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę zszatkować lub pokroić drobno. Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na zapałkę.
  • Kapustę i marchew przełożyć do miski, posypać cukrem i solą, wymieszać i lekko wygnieść. Pozostawić na 10 minut, aby warzywa wypuściły sok.
  • Buraka pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. 
  • Ogórka gruntowego lub szklarniowego z grubą skórką obrać, ogórek wężowy obierania nie wymaga. Pokroić na zapałkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Szczypior posiekać drobno.
  • Kapustę z marchwią delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku. Przełożyć do salaterki.
  • Do kapusty dodać pokrojonego buraka i ogórka oraz szczypior i natkę pietruszki. Wymieszać na jednorodną surówkę. 
  • Skropić olejem i sokiem z cytryny. Ponownie wymieszać.
  • Przed podaniem odstawić na 30 minut do lodówki. 
Beszamel - Buraki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej