Ekspresowe buraki: jak ugotować w 10 minut buraki do ćwikły i sałatki

Ekspresowe buraki: jak ugotować w 10 minut buraki do ćwikły i sałatki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Buraki bardzo łatwo ugotować w 10 minut

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Buraki ze względu na swój zwarty miąższ gotują się dosyć długo. Zazwyczaj od 40 do 50 minut. Można jednak ten proces przyspieszyć. Ekspresowo ugotujesz buraki w mikrofalówce. Jak to zrobić? Zobacz przepis krok po kroku. Buraki będą soczyste i pełne smaku.

Składniki

  • 3 buraki średniej wielkości

  • 100 ml wody

  • 1 woreczek polietylenowy lub specjalne naczynie do gotowania w mikrofalówce

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte, wyszorowane buraki, umieścić w woreczku polietylenowym.

  • Wlać do woreczka 100 ml wody i zawiązać.

  • Za pomocą wykałaczki nakłuć woreczek w kilku miejscach.

  • Woreczek umieścić na bezpiecznym talerzu.

  • Wstawić od mikrofalówki. Gotować przez 10 minut na najwyższej mocy.

  • Podany czas jest orientacyjny. Czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju kuchenki mikrofalowej i wielkości buraków.

  • Stan ugotowania buraków sprawdzić za pomocą wykałaczki. Jeśli wykałaczka gładko wchodzi w buraka, to znaczy że jest ugotowany.

  • Teraz buraki można obrać i dowolnie wykorzystać. Zetrzeć na tarce lub posiekać.  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: 

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5