Cytryna z imbirem do słoika: łatwy przepis na zdrowy syrop do herbaty
Ekspresowe buraki: jak ugotować w 10 minut buraki do ćwikły i sałatki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Buraki bardzo łatwo ugotować w 10 minut
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Buraki ze względu na swój zwarty miąższ gotują się dosyć długo. Zazwyczaj od 40 do 50 minut. Można jednak ten proces przyspieszyć. Ekspresowo ugotujesz buraki w mikrofalówce. Jak to zrobić? Zobacz przepis krok po kroku. Buraki będą soczyste i pełne smaku.
Składniki
3 buraki średniej wielkości
100 ml wody
1 woreczek polietylenowy lub specjalne naczynie do gotowania w mikrofalówce
Przygotowanie krok po kroku:
Umyte, wyszorowane buraki, umieścić w woreczku polietylenowym.
Wlać do woreczka 100 ml wody i zawiązać.
Za pomocą wykałaczki nakłuć woreczek w kilku miejscach.
Woreczek umieścić na bezpiecznym talerzu.
Wstawić od mikrofalówki. Gotować przez 10 minut na najwyższej mocy.
Podany czas jest orientacyjny. Czas gotowania może się różnić w zależności od rodzaju kuchenki mikrofalowej i wielkości buraków.
Stan ugotowania buraków sprawdzić za pomocą wykałaczki. Jeśli wykałaczka gładko wchodzi w buraka, to znaczy że jest ugotowany.
Teraz buraki można obrać i dowolnie wykorzystać. Zetrzeć na tarce lub posiekać.