Kapusta pekińska z musztardą francuską: łatwy przepis na kapuścianą surówkę

Kapusta pekińska z musztardą francuską: łatwy przepis na kapuścianą surówkę
Autor: Shutterstock Chrupka surówka z kapusty pekińskiej z musztardą francuską, ogórkiem i rzodkiewką
łatwy
20 min
4

Kapusta pekińska z musztardą francuską to surówka całoroczna. Jeśli chcesz nadać jej wiosennych charakter, dodaj świeżego ogórka i rzodkiewkę. Oto łatwy przepis na kapuścianą surówkę z wyrazistym winegretem! Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 1 kapusta pekińska
  • 1/2 ogórka wężowego (opcjonalnie)
  • 1/2 pęczka rzodkiewek (opcjonalnie)
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 1/2 łyżki starofrancuskiej musztardy ziarnistej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pokrój drobno. Ogórka pokrój na półplasterki. Rzodkiewkę na cienkie plasterki.
  • Wszystkie warzywa wymieszaj razem.
  • Z oliwy, soku cytrynowego, miodu i musztardy utrzyj winegret. Przypraw go solą i pieprzem.
  • Winegretem polej surówkę. Wymieszaj.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej