Kapuściany coleslaw z marchewką i burakiem

Kapuściany coleslaw z marchewką i burakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupki i soczysty coleslaw z marchewką i burakiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapuściany coleslaw z marchewką i surowym burakiem oraz korniszonem to soczysta i pełna smaku surówka. Nie bójcie się eksperymentować i mieszajcie młodą kapustę z różnymi warzywami i sosami. Cieszcie się ich świeżością i chrupkością!

Składniki

  • 2 duże buraki (lub 3-4 średnie), obrane i starte na wiórki

  • 2 duże marchewki (lub 3-4 średnie), obrane i starte na wiórki

  • 4-6 korniszonów, drobno pokrojonych w kostkę

  • 1/4 średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki

  • 1 mała młoda kapusta, zszatkowana

  • 1 łyżka bazylii, posiekana

  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekana

  • 1 łyżka szczypioru, pokrojonego

  • 1 łyżka rodzynek

  • 1/2 szklanki octu w którym marynowały się korniszony

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • 2 łyżeczki soli lub do smaku

  • 3 łyżki cukru lub miodu lub do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki sosu wymieszaj razem lub zmiksuj.

  • Wymieszaj zszatkowane i starte warzywa: kapustę, marchew, buraki oraz pokrojone korniszony, rodzynki i świeże zioła. 

  • Warzywa polej sosem. Wymieszaj. 

  • Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Coleslaw - surówka z kapusty

Coleslaw, czyli surówka z kapusty w majonezowym sosie to najpopularniejsza surówka świata. Dlaczego? Bo jest chrupka i soczysta. Idealnie pasuje do pieczonego lub grillowanego mięsa. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisów na:

Coleslaw - najpopularniejsza surówka świata

Coleslaw z czerwonej kapusty i marchewki  

Coleslaw z młodej kapusty i kukurydzy

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5