Kapuściany coleslaw z marchewką i surowym burakiem

Kapuściany coleslaw z marchewką i surowym burakiem
Autor: Shutterstock Chrupki i soczysty coleslaw z marchewką i burakiem
łatwy
30 min
4

Kapuściany coleslaw z marchewką i surowym burakiem oraz korniszonem to soczysta i pełna smaku surówka. Nie bójcie się eksperymentować i mieszajcie młodą kapustę z różnymi warzywami i sosami. Cieszcie się ich świeżością i chrupkością!

Coleslaw - surówka z kapusty

Coleslaw, czyli surówka z kapusty w majonezowym sosie to najpopularniejsza surówka świata. Dlaczego? Bo jest chrupka i soczysta. Idealnie pasuje do pieczonego lub grillowanego mięsa. Zachęcamy Was do wypróbowania przepisów na:

Coleslaw - najpopularniejsza surówka świata

Coleslaw z czerwonej kapusty i marchewki  

Coleslaw z młodej kapusty i kukurydzy

SKŁADNIKI

  • 2 duże buraki (lub 3-4 średnie), obrane i starte na wiórki
  • 2 duże marchewki (lub 3-4 średnie), obrane i starte na wiórki
  • 4-6 korniszonów, drobno pokrojonych w kostkę
  • 1/4 średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 mała młoda kapusta, zszatkowana
  • 1 łyżka bazylii, posiekana
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekana
  • 1 łyżka szczypioru, pokrojonego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1/2 szklanki octu w którym marynowały się korniszony
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli lub do smaku
  • 3 łyżki cukru lub miodu lub do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki sosu wymieszaj razem lub zmiksuj.
  • Wymieszaj zszatkowane i starte warzywa: kapustę, marchew, buraki oraz pokrojone korniszony, rodzynki i świeże zioła. 
  • Warzywa polej sosem. Wymieszaj. 
  • Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej