Wiejski sos z pieczonego czosnku i maślanki

Wiejski sos z pieczonego czosnku i maślanki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wiejski  sos z pieczonego czosnku i maślanki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sos z pieczonego czosnku i maślanki jest niesamowicie aromatyczny, a jednocześnie lekki. Znakomicie sprawdzi się jako sos sałatkowy lub dip do warzyw lub krakersów. Znakomicie podkreśla też smak grillowanych mięs.

Składniki

  • 1 główka czosnku

  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sól i pieprz

  • 1 szklanka maślanki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 200 st. C. Po ok. 45 minutach powinien być już miękki.

  • Czosnek wyjąć, a gdy nieco przestygnie miękki miąższ wycisnąć do miseczki. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz przyprawy i utrzeć na gładką masę.

  • Do gładkiej masy dodawać po trochu maślankę i cały czas mieszać. Schłodzić przed podaniem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5