Wiejski sos z pieczonego czosnku i maślanki

2021-03-29
Wiejski  sos z pieczonego czosnku i maślanki
Autor: Shutterstock Wiejski  sos z pieczonego czosnku i maślanki
łatwy
15 min
4

Sos z pieczonego czosnku i maślanki jest niesamowicie aromatyczny, a jednocześnie lekki. Znakomicie sprawdzi się jako sos sałatkowy lub dip do warzyw lub krakersów. Znakomicie podkreśla też smak grillowanych mięs.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka maślanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 200 st. C. Po ok. 45 minutach powinien być już miękki.
  • Czosnek wyjąć, a gdy nieco przestygnie miękki miąższ wycisnąć do miseczki. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz przyprawy i utrzeć na gładką masę.
  • Do gładkiej masy dodawać po trochu maślankę i cały czas mieszać. Schłodzić przed podaniem.