Pesto cytrynowo-szpinakowe: przepis

Pesto cytrynowo-szpinakowe: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pesto ze szpinaku z dodatkiem cytryny i bazylii to smakowity, prosty i zdrowy dodatek do makaronu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pesto szpinakowo-cytrynowe to rozwiązanie, gdy nie masz pomysłu na szybki obiad. Wystarczy dobry makaron, kilka składników na prosty sos, sprawny blender... i w kwadrans stawiasz na stole smaczny, niebanalny posiłek.

Składniki

  • 150 g szpinaku

  • garść bazylii

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • skórka otarta z cytryny

  • 3 ząbki czosnku

  • 120 g startego sera pecorino

  • 50 g uprażonych orzechów włoskich

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 6 łyżek oliwy

  • 500 g makaronu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Orzech włoskie rozkrusz, delikatnie upraż na patelni i wystudź.

  • Szpinak umyj i osusz. Wszystkie składniki oprócz sera zmiksuj na pastę.

  • Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj 1-2 łyżki wody z gotującego się makaronu.

  • Wymieszaj sos z 80 g startego sera pecorino i gorącym makaronem. Podawaj posypane pozostałym serem.

Szpinak to warzywo o wielu kulinarnych zastosowaniach. Świeży idealnie nadaje się na sałatki (zwłaszcza szpinak baby), koktajle, pesto. Duszony  bywa dodatkiem do dań z makaronu, lasagne. Zblanszowany lub mrożony  doskonale nadaje się do przygotowania wytrawnych i słodkich  wypieków.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5