Kapitalny majonez bez jajek gotowy w 3 minuty

Kapitalny majonez bez jajek gotowy w 3 minuty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Majonez bez jajek i do tego w 3 minuty?! Jednak to możliwe. Potrzebny wam będzie blender ręczny zwany żyrafą. To dzięki wysokim obrotom noża uda się uzyskać emulsję majonezową. Tak przygotowany majonez można wykorzystać do przygotowania sałatek, dekoracji kanapek i do marynowania mięs do pieczenia. 

Składniki

  • 15 ml mleka

  • 300 ml oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 3 łyżki soku cytrynowego

  • 2 łyżki octu 6%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko i olej wlać do wysokiego naczynia. Miksować przy pomocy ręcznego blendera. W trakcie miksowania nie należy odrywać blendera od dna. 

  • Po 1 minucie ubijania dodać cukier, nadal ubijać przez 30 sekund. Następnie dodać sól i musztardę. Ubijać jeszcze 30 sekund.

  • Dodać sok z cytryny i ocet. Ubijać jeszcze 1 minutę.

  • Przechowywać w lodówce.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3