Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Kapitalny majonez bez jajek gotowy w 3 minuty

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 10 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Majonez bez jajek i do tego w 3 minuty?! Jednak to możliwe. Potrzebny wam będzie blender ręczny zwany żyrafą. To dzięki wysokim obrotom noża uda się uzyskać emulsję majonezową. Tak przygotowany majonez można wykorzystać do przygotowania sałatek, dekoracji kanapek i do marynowania mięs do pieczenia.
Składniki
15 ml mleka
300 ml oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki octu 6%
Przygotowanie krok po kroku:
Mleko i olej wlać do wysokiego naczynia. Miksować przy pomocy ręcznego blendera. W trakcie miksowania nie należy odrywać blendera od dna.
Po 1 minucie ubijania dodać cukier, nadal ubijać przez 30 sekund. Następnie dodać sól i musztardę. Ubijać jeszcze 30 sekund.
Dodać sok z cytryny i ocet. Ubijać jeszcze 1 minutę.
Przechowywać w lodówce.