Gęsty majonez na mleku: tak pyszny, że już nigdy nie zrobisz innego

Gęsty majonez na mleku: tak pyszny, że już nigdy nie zrobisz innego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Majonez w 1 minutę i do tego bez jajek!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gęsty majonez na mleku? Czy to możliwe? Tak, jeśli posiadasz ręczny blender. To w sile wirujących ostrzy, tkwi tajemnica idealnej majonezowej emulsji. Drugi sekret to użycie rafinowanej oliwy lub oleju. Dlaczego nie można użyć oliwy extra vergin? Cząstki wytłoków z oliwek zawieszone w tłuszczu będą gorzknieć w zetknięciu z białkiem mleka. Zastanawiasz się, czy będzie ci odpowiadał ten smak? Zawsze możesz majonez przyprawić według własnego gustu. 

Składniki

  • 150 ml mleka

  • 300 ml oleju roślinnego

  • 3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżeczki musztardy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do wysokiego i wąskiego naczynia wlać mleko, a następnie olej.

  • Wstawić ręczny blender, tak aby dotykał dna.

  • Ubijać przez 30 sekund nie odrywając blendera od dna naczynia.

  • Dodać cukier, sól, musztardę i sok z cytryny.

  • Ubijać w ten sam sposób przez kolejne 30 sekund.

  • W ten sposób otrzymamy gęsty majonez.

  • Przełożyć majonez do czystego i wyparzonego słoika. Zamknąć czystą pokrywką.

  • Tak przygotowany majonez można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4