Dressingi do owoców - jak zrobić pyszne sosy do owocowych przekąsek?

2020-10-27 9:04

Dressing kojarzy ci się tylko z sosem do maczania warzyw? Poznaj dressingi do owoców. Zanurzone w nich jabłka, gruszki, banany lub inne ulubione owoce smakują dużo ciekawiej. To świetna propozycja na imprezową przegryzkę lub zdrową przekąskę na kinderbale. Podpowiadamy trzy pomysły na dressingi do owoców.

Dressingi do owoców - jak zrobić pyszne sosy do owocowych przekasek?
Autor: Shutterstock Dresingi do owoców można przygotować z innych owoców.

Spis treści

  1. Dressing imbirowy
  2. Dressing cytrynowy
  3. Dressing cytrusowy

Polecamy trzy sprawdzone przepisy na dressingi do owoców: imbirowy na bazie śmietany, cytrynowy z domieszką słodkiej papryki oraz cytrusowy z mlekiem skondensowanym

Dressing imbirowy

1,5 łyżeczki mielonego imbiru

½ szklanki śmietanki 12 % tłuszczu

¼ szklanki soku pomarańczowego

½ łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzenia:

Składniki zmiksuj, przelej do czarki i maczaj w sosie cząstki ulubionych owoców.

Dressing cytrynowy

1/3 szklanki soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki cukru

szczypta soli i pieprzu

odrobina słodkiej papryki

Sposób przyrządzenia:

Składniki wymieszaj w shakerze. Sosem zalej na co najmniej 30 minut kawałki bananów, jabłek, gruszek lub innych owoców. Możesz dodać do sosu posiekane orzechy.

Dressing cytrusowy

½ szklanki skondensowanego mleka (niesłodzonego)

2 łyżeczki syropu pomarańczowego

2 łyżeczki soku z cytryny

kilka kropli esencji cytrynowej

Sposób przyrządzenia:

Składniki dokładnie wymieszaj – sos najlepiej smakuje z sałatką z kwaśnych owoców.