Dip cytrynowy do warzyw

Dip cytrynowy do warzyw

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dip cytrynowy do warzyw pasuje znakomicie do blanszowanych warzyw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dip cytrynowy i warzywa pokrojone w słupki to para doskonała. Chrupiąca, zdrowa i pyszna przegryzka na przyjęcia i na co dzień.

Składniki

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

  • kilka filetów anchois

  • 2 ząbki czosnku

  • 1,5 łyżki soku z cytryny

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z 2 łyżkami śmietany, dodać fileciki i 2 łyżki wody. Gotować na małym ogniu 10 min, od czasu do czasu mieszając.

  • Przetrzeć przez sito, dodać resztę śmietany, sok z cytryny i doprawić. Przykryć i wstawić do lodówki na 8 godzin.

  • Podawać do blanszowanych lub świeżych warzyw oraz chipsów.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0