Souvlaki, suwlaki: greckie szaszłyki z jagnięciny [sprawdzony przepis]
2021-03-29
średni
30 min
4
Souvlaki (suwlaki) to greckie szaszłyki przygotowywane z różnych gatunków mięsa. My proponujemy pyszną jagnięcinę. Sprawdź, jak zrobić greckie szaszłyki souvlaki z jagnięciną.
SKŁADNIKI
- 80 dag jagnięciny
- gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki oliwy
- cebula
- 100 ml czerwonego wina
- 200 ml bulionu mięsnego
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w kostkę. Rozmaryn umyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Z soku z cytryny, cukru, musztardy, pieprzu, rozmarynu i czosnku zrobić marynatę. Zanurzyć mięso w marynacie i odstawić na godzinę do lodówki.
- Mięso osączyć z marynaty i nadziewać na 8 patyczków do szaszłyków. Smażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
- Szaszłyki zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu poddusić pokrojoną cebulę.
- Dolać wino, zagotować i dolać bulion, przyprawić, włożyć mięso i gotować, aż sos odparuje.