Płocie smażone po wędkarsku: przepis na chrupiące płotki

Płocie smażone po wędkarsku: przepis na chrupiące płotki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Płocie smażone to wyśmienita przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Płocie smażone po wędkarsku to doskonała przekąska z chrupiących rybek. Do smażenia nadają się drobne płotki. Po zamarynowaniu w cebuli tracą mulisty posmak. Usmażone na chrupko płotki można jeść razem z ośćmi. 

Polecamy również: Płocie zapiekane - przepis na zapiekankę z parzonych płotek oraz  Płocie marynowane w białym winie - przepis na przekąskę z płotek

Składniki

  • 2 kg drobnych płotek

  • 1 duża cebula pokrojona na plasterki

  • 3 liście laurowe

  • sól i pieprz

  • 3 łyżki mąki

  • 250 ml oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryby sprawić, umyć, osączyć, posolić, lekko oprószyć pieprzem. 

  • Do miski wstawić do góry dnem mały talerzyk. Ułożyć warstwę cebuli, kawałki liścia laurowego, na tym ryby, na wierzchu cebulę, odstawić na 4-5 godzin w chłodne miejsce. 

  • Ryby oczyścić z przypraw i dodatków, obtoczyć w mące, smażyć na średnim ogniu w głębokim oleju z obu stron tak, aby stały się chrupiące, uważać, by się nie spaliły.

  • Najlepiej smakują na ciepło

Ocena: 4,3