Dorsz pieczony w folii: sprawdzony przepis!
Płocie smażone po wędkarsku: przepis na chrupiące płotki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Płocie smażone to wyśmienita przekąska
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Płocie smażone po wędkarsku to doskonała przekąska z chrupiących rybek. Do smażenia nadają się drobne płotki. Po zamarynowaniu w cebuli tracą mulisty posmak. Usmażone na chrupko płotki można jeść razem z ośćmi.
Polecamy również: Płocie zapiekane - przepis na zapiekankę z parzonych płotek oraz Płocie marynowane w białym winie - przepis na przekąskę z płotek
Składniki
2 kg drobnych płotek
1 duża cebula pokrojona na plasterki
3 liście laurowe
sól i pieprz
3 łyżki mąki
250 ml oleju
Przygotowanie krok po kroku:
Ryby sprawić, umyć, osączyć, posolić, lekko oprószyć pieprzem.
Do miski wstawić do góry dnem mały talerzyk. Ułożyć warstwę cebuli, kawałki liścia laurowego, na tym ryby, na wierzchu cebulę, odstawić na 4-5 godzin w chłodne miejsce.
Ryby oczyścić z przypraw i dodatków, obtoczyć w mące, smażyć na średnim ogniu w głębokim oleju z obu stron tak, aby stały się chrupiące, uważać, by się nie spaliły.
Najlepiej smakują na ciepło