Pomysł na piątkowy obiad. Moja rodzina uwielbia tę zapiekankę rybną

Pomysł na piątkowy obiad. Moja rodzina uwielbia tę zapiekankę rybną
Autor: Shutterstock.com Pomysł na piątkowy obiad. Moja rodzina uwielbia tę zapiekankę rybną
łatwy
15 min
4

Prosta zapiekanka rybna to danie, które świetnie sprawdzi się nie tylko na piątek. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Sos, ziemniaki i ryba tworzą wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia.

Aromatyczna zapiekanka rybna. Danie, które zasmakuje każdemu

Prosta i smaczna zapiekanka rybna to prosty obiad dla całej rodziny. Przygotujemy ją w kilka chwil, a jej smak będzie przemawiał sam za siebie. Idealne połączenie kremowego sosu, pysznego sera, ziemniaków i ryby sprawi, że będzie to jedno z naszych ulubionych dań, i to nie tylko na piątek.

Ta zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i można ją łatwo modyfikować. Jeśli chcemy możemy dodać do niej większą ilość warzyw, poeksperymentować z przyprawami czy z rybą. To naprawdę prosty przepis, który zasmakuje każdemu.

By przygotować tę zapiekankę, wystarczy ugotować ziemniaki, a następnie zrobić z nich purée. Następnie przygotowujemy sos. Jego baza przypomina beszamel, jednak tu dodajemy jeszcze cebulę i czosnek. Jest to idealna aromatyczne połączenie z delikatną rybą.

Później wystarczy złożyć zapiekankę układając w naczyniu żaroodpornym sos z rybą, na wierzch ziemniaki, a całość posypać serem. Później zapiekankę pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. I już! Całość jest gotowa do podania.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 ml mleka
  • 25 g masła
  • 25 g mąki
  • 4 szalotki
  • 400 g białej ryby
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 g sera tartego
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Gotujemy w garnku z osoloną wodą, aż będą miękkie.
  • Odcedzamy i rozgniatamy z odrobiną mleka i masła.
  • Masło i mąkę wrzucamy na patelnie.
  • Dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek.
  • Podgrzewamy cały czas mieszając.
  • Dodajemy mleko, cały czas mieszając.
  • Zagotowujemy i gotujemy, aż zgęstnieje.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę ryby, musztardę, kukurydzę i doprawiamy.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Na wierz kładziemy tłuczone ziemniaki i równamy.
  • Posypujemy serem.
  • Pieczemy około 20 minut.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej