Pomysł na piątkowy obiad. Moja rodzina uwielbia tę zapiekankę rybną

Prosta zapiekanka rybna to danie, które świetnie sprawdzi się nie tylko na piątek. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Sos, ziemniaki i ryba tworzą wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia.
Aromatyczna zapiekanka rybna. Danie, które zasmakuje każdemu
Prosta i smaczna zapiekanka rybna to prosty obiad dla całej rodziny. Przygotujemy ją w kilka chwil, a jej smak będzie przemawiał sam za siebie. Idealne połączenie kremowego sosu, pysznego sera, ziemniaków i ryby sprawi, że będzie to jedno z naszych ulubionych dań, i to nie tylko na piątek.
Ta zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i można ją łatwo modyfikować. Jeśli chcemy możemy dodać do niej większą ilość warzyw, poeksperymentować z przyprawami czy z rybą. To naprawdę prosty przepis, który zasmakuje każdemu.
By przygotować tę zapiekankę, wystarczy ugotować ziemniaki, a następnie zrobić z nich purée. Następnie przygotowujemy sos. Jego baza przypomina beszamel, jednak tu dodajemy jeszcze cebulę i czosnek. Jest to idealna aromatyczne połączenie z delikatną rybą.
Później wystarczy złożyć zapiekankę układając w naczyniu żaroodpornym sos z rybą, na wierzch ziemniaki, a całość posypać serem. Później zapiekankę pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut. I już! Całość jest gotowa do podania.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 400 ml mleka
- 25 g masła
- 25 g mąki
- 4 szalotki
- 400 g białej ryby
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 puszka kukurydzy
- 150 g sera tartego
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Gotujemy w garnku z osoloną wodą, aż będą miękkie.
- Odcedzamy i rozgniatamy z odrobiną mleka i masła.
- Masło i mąkę wrzucamy na patelnie.
- Dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek.
- Podgrzewamy cały czas mieszając.
- Dodajemy mleko, cały czas mieszając.
- Zagotowujemy i gotujemy, aż zgęstnieje.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę ryby, musztardę, kukurydzę i doprawiamy.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na wierz kładziemy tłuczone ziemniaki i równamy.
- Posypujemy serem.
- Pieczemy około 20 minut.