Skrzydełka kurczaka z sosem morelowym: słodko-wytrawny obiad

Skrzydełka kurczaka z sosem morelowym: słodko-wytrawny obiad

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Skrzydełka kurczaka z sosem morelowym to doskonałe danie obiadowe lub pyszna przekąską.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Skrzydełka kurczaka ze słodko-kwaśnym sosem morelowym to pomysł na obiad idealny. Białe mięso, czyli drób, przyrządzane w różnej postaci smakuje większości z nas. Sztuką jest, aby podać je dobrze i zaskoczyć gości ciekawą propozycją. Wypróbuj prosty przepis na pyszne skrzydełka kurczaka w słodko-ostrym sosie morelowym.

Składniki

  • 3/4 kg skrzydełek kurzych

  • 2 łyżki oliwy

  • 15 dag suszonych moreli

  • 2 łyżki cukru

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

  • 1/3 łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki wódki czystej

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele zalej szklanką wody, mocz 2 godziny, następnie w tej samej wodzie gotuj 20 minut na małym ogniu.

  • Gdy przestygną, zmiksuj, dodaj cukier, cynamon i pieprz, dokładnie wymieszaj. Gotuj 5 minut na małym ogniu, wlej wódkę i wymieszaj.

  • Posolone skrzydełka ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj cienko oliwą (najlepiej użyć do tego pędzelka) i piecz w temperaturze 190ºC, aż zaczną się rumienić (ok. 20 minut).

  • Posmaruj sosem i piecz jeszcze przez 15 minut.

Ocena: 0