Sernik kokosowy - łatwy przepis na sernik z kokosową bezą
2021-03-29
łatwy
110 min
4
Wypróbuj przepis na sernik kokosowy, miękki, puszysty i cudownie aromatyczny. Sernik z kokosem zrobisz podobnie jak ten, który znasz, ale smak ciasta będzie absolutnie wyjątkowy. Oto doskonały przepis na prosty sernik kokosowy, idealny na święta i nie tylko.
Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- 10 dag margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 9 jajek
- 20 dag wiórków kokosowych
- 1 kg sera białego półtłustego
- 3 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszaj z połową szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia. Następnie wrzuć margarynę oraz smalec. Całość delikatnie wymieszaj.
- Dorzuć jedno jajko oraz dwa żółtka. Ugniataj, aż ciasto będzie dobrze wyrobione.
- Przygotuj masę serową. Do pojemnika wrzuć ser oraz szklankę cukru. Dolej mleko i olej. Dorzuć dwa jajka i cztery żółtka. Na koniec dosyp cukier waniliowy oraz budyń. Zmiksuj wszystkie składniki.
- Przygotuj pianę: białka ubij z połą szklanki cukru. Następnie dodaj wiórki kokosowe i delikatnie zamieszaj.
- Do foremki wyłóż ciasto, a na nie wyłóż masę serową. Piecz w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Pod koniec pieczenia na ciasto wyłóż pianę i piecz na złoty kolor.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe