Sernik cytrynowy BIO – jak go upiec? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Sernik cytrynowy BIO – jak go upiec? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sernik cytrynowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sernik cytrynowy BIO to łatwy sernik bez spodu. Z delikatnym aromatem cytryny i cienką warstwą śmietankowej polewy. Najlepiej upiec go dzień przed podaniem.

Składniki

  • 1 kg twarogu potrójnie mielonego

  • 150 g ksylitolu lub 200-300 zwykłego cukru

  • 5 jajek

  • 1 czubata łyżka skórki cytrynowej

  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (ew. budyń śmietankowy)

  • 2-3 krople naturalnego ekstraktu cytrynowego

  •  Polewa:

  • 100 ml śmietanki

  • 2 łyżki cukru pudru lub 1 łyżka ksylitolu

  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ser umieścić w misce. Powoli ucierać go z ksylitolem/cukrem. Dodawać po jednym jajku (każde następne dodajemy wówczas, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z serem). Dodać skórkę cytrynową, skrobię kukurydzianą/budyń i ekstrakt cytrynowy. Chwilę zmiksować.

  • Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i brzegi posmarować delikatnie masłem klarowanym. Wlać masę. Piekarnik nagrzać do 170°C. Wstawić sernik, piec ok. 60-70 minut. Masa powinna być dobrze ścięta, ale środek może zostać lekko galaretowaty (stężeje po ostudzeniu).

  • Wcześniej, po ok. 50 minutach, zrobić polewę: wymieszać wszystkie składniki i wlać na wierzch sernika. Dopiekać tak jak w przepisie.
    Ostudzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Ocena: 5