Wielkanocny mazurek ananasowy [WIDEO+GALERIA]
Sernik cytrynowy BIO – jak go upiec? [SPRAWDZONY PRZEPIS]
![Sernik cytrynowy BIO – jak go upiec? [SPRAWDZONY PRZEPIS]](https://cdn16.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/recipes/photo/przepis-na-bio-sernik-cytrynowy.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Sernik cytrynowy.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Sernik cytrynowy BIO to łatwy sernik bez spodu. Z delikatnym aromatem cytryny i cienką warstwą śmietankowej polewy. Najlepiej upiec go dzień przed podaniem.
Składniki
1 kg twarogu potrójnie mielonego
150 g ksylitolu lub 200-300 zwykłego cukru
5 jajek
1 czubata łyżka skórki cytrynowej
2 łyżki skrobi kukurydzianej (ew. budyń śmietankowy)
2-3 krople naturalnego ekstraktu cytrynowego
Polewa:
100 ml śmietanki
2 łyżki cukru pudru lub 1 łyżka ksylitolu
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie krok po kroku:
Ser umieścić w misce. Powoli ucierać go z ksylitolem/cukrem. Dodawać po jednym jajku (każde następne dodajemy wówczas, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z serem). Dodać skórkę cytrynową, skrobię kukurydzianą/budyń i ekstrakt cytrynowy. Chwilę zmiksować.
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i brzegi posmarować delikatnie masłem klarowanym. Wlać masę. Piekarnik nagrzać do 170°C. Wstawić sernik, piec ok. 60-70 minut. Masa powinna być dobrze ścięta, ale środek może zostać lekko galaretowaty (stężeje po ostudzeniu).
Wcześniej, po ok. 50 minutach, zrobić polewę: wymieszać wszystkie składniki i wlać na wierzch sernika. Dopiekać tak jak w przepisie.
Ostudzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Sprawdź inne nasze przepisy na serniki:
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką