Rozkoszny sernik baskijski - lekki jak piórko deser z serka Philadelphia

Rozkoszny sernik baskijski - lekki jak piórko deser z serka Philadelphia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozkoszny sernik baskijski ma idealnie kremową konsystencję.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sernik baskijski charakteryzuje nieporównywalna z innymi rodzajami sernika puszystość i kremowa konsystencja. Rozkosznie delikatne wnętrze deseru cudownie kontrastuje z mocno spieczonym brzegiem tworząc harmonijną całość. Kto raz spróbuje sernika baskijskiego będzie wracał do tego smaku jak najczęściej.

Składniki

  • 750 g serka Philadelphia o smaku naturalnym

  • 250 g serka mascarpone

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 6 jajek

  • 1 duże opakowanie śmietany 36%

  • 1 łyżeczka soli 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Serki utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Zmniejszyć obroty i ciągle mieszając dodawać po jednym jajku.

  • Na końcu do masy serowej wlać śmietankę i dokładnie wymieszać.

  • Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  • Przelać do niej ostrożnie płynną masę i wstawić do nagrzanego do 220 st. piekarnika (bez termoobiegu).

  • Sernik piec 40 minut, aż wierzch się mocno przyrumieni, a nawet zbrązowieje. Ciasto zostawić na godzinkę w uchylonym piekarniku.

  • Następnie wyjąc z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto zupełnie wystygnie wstawić je na noc do lodówki.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Ocena: 2,3