Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Rozkoszny sernik baskijski - lekki jak piórko deser z serka Philadelphia

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rozkoszny sernik baskijski ma idealnie kremową konsystencję.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Sernik baskijski charakteryzuje nieporównywalna z innymi rodzajami sernika puszystość i kremowa konsystencja. Rozkosznie delikatne wnętrze deseru cudownie kontrastuje z mocno spieczonym brzegiem tworząc harmonijną całość. Kto raz spróbuje sernika baskijskiego będzie wracał do tego smaku jak najczęściej.
Składniki
750 g serka Philadelphia o smaku naturalnym
250 g serka mascarpone
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
6 jajek
1 duże opakowanie śmietany 36%
1 łyżeczka soli
Przygotowanie krok po kroku:
Serki utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Zmniejszyć obroty i ciągle mieszając dodawać po jednym jajku.
Na końcu do masy serowej wlać śmietankę i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać do niej ostrożnie płynną masę i wstawić do nagrzanego do 220 st. piekarnika (bez termoobiegu).
Sernik piec 40 minut, aż wierzch się mocno przyrumieni, a nawet zbrązowieje. Ciasto zostawić na godzinkę w uchylonym piekarniku.
Następnie wyjąc z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto zupełnie wystygnie wstawić je na noc do lodówki.