Łatwy sernik z borówkami amerykańskimi i kruszonką
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Łatwy sernik z borówkami amerykańskimi i kruszonką to pyszne ciasto, idealne na deser po eleganckim posiłku.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Spód:
- 250 g herbatników
- 100 g miękkiego masła
- Masa serowa:
- 1 kg specjalnego sera na sernik
- 300 g naturalnego jogurtu typu greckiego
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 500 g borówki amerykańskiej
- Kruszonka:
- 150 g herbatników
- 70 g cukru
- 90 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować spód. Herbatniki pokruszyć w malakserze. Wymieszać z miękkim masłem. Masą wylepić dno tortownicy wyłożonej pergaminem (papierem do pieczenia). Włożyć do lodówki.
- Jajka rozkłócić ze szczyptą soli, dodać cukier i cukier wanilinowy zmiksować do rozpuszczenia cukru.
- Dodać jogurt i ponownie zmiksować. Następnie dodawać po 1 łyżce twarogu i miksować. Na koniec dodać budyń śmietankowy i skórkę startą z cytryny.
- Masę serową wylać na przygotowany i schłodzony spód. Na wierzchu ułożyć borówki.
- Przygotować kruszonkę. Kolejną porcję herbatników pokruszyć w malakserze. Dodać cukier i miękkie masło. Wymieszać. Kruszonkę pokruszyć na borówki.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 70 minut.