Ciasto FILADELFIA - boskie ciasto bez pieczenia z masą serową i wiśniami z kompotu

Ciasto FILADELFIA - boskie ciasto bez pieczenia z masą serową i wiśniami z kompotu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto FILADELFIA nie wymaga pieczenia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

To jedno z moich ulubionych ciast, ponieważ lubuję się w połączeniu smaku kwaśnego ze słodkim. Słodki jest spód związany kremem czekoladowym, również masa serowa ma delikatny słodki smak, za to galaretka wiśniowa, dzięki dodatkowi prawdziwego wiśniowego soku jest kwaskowa. Całość tworzy obłędny deser i do tego bez pieczenia.

Składniki

  • Spód:

  • 300 g sucharków bez cukru

  • 300 g kremu kakaowo-orzechowego typu nutella

  •  

  • Masa serowa:

  • 350 g twarogu sernikowego z wiaderka

  • 200 g sera mascarpone

  • 500 ml kremówki 30%

  • 0,5 szklanki cukru pudru

  • 4 łyżeczki żelatyny

  • 75 ml gorącej, przegotowanej wody

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  •  

  • Oraz:

  • 2 galaretki wiśniowe

  • 720 g wiśni z kompotu

  • 400 ml soku z wiśni

  • 500 ml przegotowanej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sok z wiśni wymieszać z wodą, zagotować. W gorącym roztworze rozpuścić galaretki. Odstawić do stężenia.

  • Sucharki dokładnie rozkruszyć na piasek, można to zrobić przy pomocy malaksera lub wałka.

  • Pokruszone sucharki wymieszać z kremem orzechowym na jednolitą masę.

  • Średniej wielkości formę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wylepić masą z sucharków. Wstawić do lodówki.

  • Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, aby przestygła.

  • Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone.

  • W wysokiej misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

  • Do ubitej śmietany dodawać po trochy masę serową cały czas mieszając.

  • Włożyć nieco masy serowej do ostudzonej żelatyny i dokładnie wymieszać, po czym przełożyć do naczynia z masa serową i połączyć składniki.

  • Na schłodzony spód wyłożyć masę serową, na niej ułożyć wiśnie z kompotu i zalać tężejącą galaretką.

  • Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby ciasto się ścisnęło, a galaretka stężała.

Ocena: 2,7