Soczyste kotlety z dzika: sprawdzony przepis

Soczyste kotlety z dzika: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mięso z dzika zawiera mniej tłuszczu niż np. wieprzowina

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dzik ma charakterystyczny smak i dobrze przyprawiony może podbić podniebienia gości na każdym przyjęciu. Jak przyrządzić kotlety z szynki z dzika? Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

  • 800 g szynki z dzika

  • sok z 1 cytryny

  • majeranek, sól, pieprz

  • mąka

  • smalec do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szynkę z dzika należy oczyścić i umyć. Następnie mięso pokroić na kotlety i lekko rozbić tłuczkiem (płaską stroną). Pokropić sokiem z jednej cytryny, posypać przyprawami i odstawić w przykrytym naczyniu na godzinę.

  • Po upływie tego czasu zamarynowane już kotlety panierować w mące i smażyć na rozgrzanej patelni. Dzika najlepiej jest smażyć na smalcu, wtedy zachowa on swój tradycyjny smak.

  • Kiedy kotlety z dzika już się zarumienią, należy przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i podsmażać je jeszcze 5 minut, aby mięso dobrze "doszło", pozostając przy tym soczyste.

Przepis opracowany na podstawie przepisu Marka Łebkowskiego, z książki "Kuchnia polska. Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego", Wydawnictwo Publicat, 2007.

Ocena: 3,3